”Nu har jag total kontroll”

Stor intervju med skivaktuella soul-
drottningen Mary J Blige

1 av 2 | Foto: UNIVERSAL MUSIc
MUSIK

Med lika delar Puffy, 50 Cent, Method Man och kärlek i grytan har Mary J Blige åter visat vem som är "The queen of hiphop-soul"

Namn: Mary J Blige.

Också känd som: The queen of hiphop-soul.

Yrke: Har sedan 1992 arbetat heltid som en av vår tids största soulartister.

Ett kännetecken: Hon pratar och sjunger ofta om sig själv i tredje person, precis som många andra musikhistoriska legendarer, exempelvis Jerry Lee Lewis och Jonathan Richman.

Aktuell: Med nya skivan "Love & life" som släpps den 27 augusti, där hon återigen samarbetar med producenten och artisten Puffen, P Diddy, Sean Combs och allt vad han nu har kallat sig för genom åren. Det var Diddy som i början av 90-talet bidrog till att sjösätta Marys karriär när han producerade skivorna "What"s the 411" och "My life". Mary J Blige är även aktuell med en intervju i Puls. Intervjun är ungefär 21 minuter och 34 sekunder lång på band. Och bitvis påminner den mer om en nyfrälst predikan.

Varför jobbar du med P Diddy igen?

- Sean ville. På min förra skiva remixade han låten "No more drama". Nu ville han se om vi kunde göra en hel skiva och om vi kunde återskapa den gamla magin på allvar. Jag trodde aldrig att samarbetet skulle bli av. Jag hade redan börjat spela in "Love & life" när jag förstod att han var seriös. Jag stoppade allt, började om och släppte in Puffy i processen. "Love & life" känns som en uppföljare till dina första två skivor, "What"s the 411" och "My life".

- Skivorna bildar en trilogi. Jag ser "Love & life" som en kombination av mina första album. Med en viktig skillnad. På "What"s the 411" hade jag ingen kontroll, jag visste inte vad jag gjorde. Och under inspelningarna av "My life" var jag deprimerad och trasig. Nu har jag total kontroll över mitt liv och mitt öde. Jag vet vad jag vill säga och hur jag ska säga det. Min nya skiva innehåller mycket ljus. Låtarna handlar ofta om hur Mary numera försöker leva ett positivt liv, att hon lever ett positivt liv och att hon försöker förmedla en positiv energi till sina fans. OK.

- Skivan är en gåva till mina fans, till alla dem som följt min utveckling, kämpat med mig och stöttat mig genom de hårda åren. Om vi fortsätter att förstöra våra liv, våra liv som Gud skänkt oss, kommer vi aldrig att blomstra och ha framgång.

OK.

- "Love & life" handlar om liv. Liv. Punkt. Det handlar om vad vi har fått gå igenom på senare tid som människor. Två byggnader saknas i New York. World Trade Center är borta. Vi förlorade 3000 människor i ett slag. Och vi måste gå vidare.

OK.

- Folk vill jämt att jag ska göra sorgliga och hjärtskärande plattor. Men jag är inte ledsen. Mary har inget brustet hjärta.

Första singeln, "Love @ 1st sight", är tydligen självbiografisk. Du sa det i en intervju med Rolling Stone.

- Mmm.

Du nämnde även ett kommande bröllop. Ditt eget.

- Det finns bröllopsplaner. Jag tänker gifta mig. Men det är inget du vill prata om nu.

- Exakt. Jag strävar inte heller efter att skriva om självupplevda saker. Jag berättar om olika situationer. Situationer som alla känner igen, vare sig de är fattiga eller rika, vita eller svarta eller vad som helst. Allt handlar ändå bara om kärlek och Gud och om att kunna älska sig själv.

Bra.

- Älska dig själv, älska dig själv, älska dig själv, älska dig själv...

Kanon.

- Älska dig själv, älska dig själv och älska dig själv.

Ja?

- Då har du kommit en bra bit på vägen.

50 Cent gästar din skiva. Du...

- 50 Cent har slagit ner i hiphopvärlden som en bomb. En bomb. Han är väldigt viktig. Han kommer att se till att hiphopkulturen överlever och utvecklas, tro mig.

Jag tror dig. Han får också mycket skit för sina våldsamma texter.

- Det är hans sanning, hans liv. Man måste berätta om sin egen sanning, hur otäck den än är. Precis som jag gjorde på "My life".

Hur var det att jobba med 50 Cent?

- Jag vet inte.

Du vet inte?

- Jag träffade honom aldrig i en studio. Jag reste mycket och vi blev tvungna att lösa det arrangemanget på ett annat sätt.

Du återförenas också med Method Man på "Love & life". Kan du förklara kemin som finns mellan er?

- Jag tror att den beror på att jag alltid varit ett stort Method Man-fan. Och att jag älskar Wu-Tang Clan. Av klanens medlemmar är Meth och Raekwon bäst. De representerar en hiphopkultur som knockade mig när jag växte upp och som jag fortfarande lever för. Jag känner igen mig i deras låtar. De kryper under skinnet på mig. De får mig att vilja dansa, sjunga, skrika.

Du har tjänat mycket pengar, blivit rik och berömd. Hur behåller du fötterna på jorden? Vill du ens behålla fötterna på jorden?

- Ja, det vill jag. Jag är en affärskvinna numera. Jag har begåvats med underbara talanger. Men det får inte bestämma hur jag behandlar andra människor. Ja, jag är rik. Ja, jag är berömd. Ja, jag har förverkligat mina drömmar. Men det betyder inte att jag kan spotta på andra. Och pengar kommer aldrig att styra mitt liv.

Framgång kan påverka artisters skivor negativt, göra dem mindre hungriga, mindre fokuserade.

- Jag förstår vad du menar. Men jag är inte orolig. Jag följer inte andra, jag lyssnar inte på trender. Ibland är det hat och mord som gäller för att sälja. Jag har aldrig velat sjunga om sånt. Jag vill inte mörda någon, jag vill rädda liv.

Hon är en fena på att sjunga men dansar som en val. Här är några Mary borde lära av:

Titta

Se Mary J Bliges nya video ”Love @ 1st sight”

Webb-tv

Se vad som hände bakom scenen under inspelningen av videon.

Läs mer:

Markus Larsson