Dede hyllar mördade väninnan

”Den här sången föddes ur stor tragedi och sorg”

Foto: Hanna Teleman
MUSIK

För två år sedan mördades karatetränaren Jennifer Andersson.

Väninnan Denise Lopez skrev en låt om händelsen.

Nu kan Aftonbladet visa videon till "Last to know" – en video till Jennifers minne.

– Ur en stor tragedi och sorg föddes den här vackra sången, säger Jennifers mamma, Dagmar Wallin.

Jennifer Andersson var 18 år gammal när hon mördades av en man vars karategruppp hon hjälpte till att träna.

Hon hittades strypt bakom en skola i Nacka den 21 juni 2001. Jennifers väninna, sångerskan Denise Lopez som tidigare i år deltog i Melodifestivalen, bearbetade sorgen genom musik. Resultatet blev låten "Last to know" – en sång dedikerad till Jennifer Andersson.

– Denise visade oss texten och vi tyckte den var mycket vacker. Sedan bestämde vi oss på varsitt håll för att göra någonting mer av den, säger Dagmar Wallin.

Dagmar och Anders Wallin bestämde sig för att betala den musikvideo som för några veckor sedan spelades in till "Last to know" och tillsammans med Denise Lopez utformade de manuset.

– Det var svårt att skriva ett manus till videon. Men vi har försökt bygga det på allt det vackra kring Jennifer, inte det hemska som sedan hände, säger Denise Lopez.

Videon bygger på bilder på Jennifer och visar även en av hennes största passioner – karate. Två av Jennifers barndomsvänner och karatekollegor medverkar i videon.

Anders och Dagmar Wallin har efter den tragiska händelsen nu startat "Insamlingsstiftelsen Jennifer Anderssons minnesfond". Målsättningen är att

stödja både poliser som arbetar med mordutredningar och kvinnliga idrottstränare.

Och budskapet med videon är vitkigt.

Jennifers mördare hade under en längre tid varit besattt av Jennifer, något som hon aldrig vågade berätta för sina föräldrar. Däremot berättade hon det för några vänner.

– Budskapet är att ungdomar som ser en vän i knipa ska våga skvallra till föräldrarna. I Jennifers fall hade det behövts. Hade någon skvallrat om vad som pågick hade vi kanske haft henne kvar, säger Denise.

Denise hoppas kunna ta med sig videon ut till skolor och föreläsa mot våld.

Linda Hjertén