Tjejen med rösten

Resten av soulsverige cannot compete with Pauline

MUSIK

Hon blev upptäckt när hon körade bakom Lilleman. Nu är Sveriges kanske bästa soulröst på väg att bli en stor stjärna på egna ben. Puls har träffat Pauline.

Foto: Åsa sjöström
Pauline Pauline Pauline Pauline... Your smile is like a breath of spring your voice is soft like summer rain and resten av soulsverige cannot compete with you, Pauline.

- Jag kommer att glänsa, säger hon.

En kvinna från Zimbabwe träffar en italienare. De blir förälskade och får en dotter. Men kvinnan lämnar mannen innan dottern ens hinner träffa honom. Kvinnan träffar en svensk man. Familjen flyttar från Zimbabwe till" Älmhult. Allt det där hände för 20 år sedan.

Dottern var Pauline Benadette.

I dag bor hon på Lindängen i Malmö med sin mamma, tre halvsyskon och en dansk styvfar.

Ur denna etniska cocktail kommer Paulines Motown-doftande debutskiva "Candy rain".

- Alla låtar är liksom små smakbitar. En söt, en besk, en len" alla smaker finns där, säger hon.

Pauline upptäcktes när hon av en händelse hängde i tonårsrapparen Lillemans studio. Några körer räckte för att övertyga stora skivbolaget.

Men vägen dit har varit lång.

Den första resan - den från Zimbabwe till Älmhult - var inte enklare i verkligheten än vad den ter sig på pappret.

- Jag kunde ingen svenska och var arg som ett yrväder. En gång blev jag kallad neger. Då sprang jag gråtande hem till mamma. Hon sa att jag skulle kalla dem "gris" tillbaka.

Hur var du som tonåring?

- Det var från ena dagen till den andra. Ja och nej, rött och blått, höger, vänster upp och ner. Jag rymde hemifrån några gånger. Jag har fått ett smeknamn av mamma som är "Kamchacha". På shona, mitt språk, är det en stirrhöna som inte kan sitta still.

Hur har du påverkats av att aldrig träffa din pappa?

- Jag har aldrig känt att jag vill ha en riktig pappa. Jag har känt att jag har en pappa som älskar mig och jag älskar honom.

Vill du inte träffa honom?

- Nej, för jag tror att mamma lämnade honom av en orsak. Fast hade någon av dem velat att vi skulle träffas hade det varit en annan sak.

Planerar du att bli en kaxig soulstjärna nu?

- Vet inte. Jag kommer nog att vara som jag är nu om inget drastiskt händer. Som om jag får nån sjukdom, blir med barn eller om nån försöker hota mig på nåt sätt. (Härmar Dan Bäckman.)

Vad är det värsta som hänt dig?

- Det var när vi spelade in videon till "Answer" på ett slott i Portugal. Hela min kjol blåste upp som på Marilyn Monroe. Det var bara män där. Jag hade i och för sig trosor under, men usch!

Hur ser framtiden ut?

- Den är ljuvlig. Alla får följa med på min resa. Då får man uppleva allt man tycker om.

Någon dröm?

- Jag ska köpa en egen ö. Där ska det finnas djungel, strand, hängmattor, apelsiner, mangoträd, apor och...infödingar... Sa jag det?

"Kamchacha" - stirrhönan som inte kan sitta still - gör sig plötsligt påmind.

Pauline skruvar rastlöst på sig i stolen.

Du vill gå nu, eller hur?

- Jag längtar ju till ön!

Arkiv: Pauline

Var är tjejerna i svensk musik?

Per Magnusson

ARTIKELN HANDLAR OM