Som en hel livsstil

Pharrell Williams och Chad Hugo presenterar en galen mix

MUSIK

THE NEPTUNES

Foto: BMG
Pharrell och Chad.

De senaste fem åren har alla som gillar hiphop då och då försökt övertala sina vänner att man "tröttnat på The Neptunes".

De är producenterna som gjort typ hälften av 2000-talets samtliga hiphophits, och vi dansar fortfarande till deras låtar lika entusiastiskt som någonsin.

När de presenterar sin nya samling "Clones" handlar det inte bara om musik, utan om en hel livsstil. Att lyssna på skivan är som att kliva rakt in i "Frontin""-videon, där en perfekt etnisk mix av hippa kids sitter och slackar i skatebrallor och komplicerade gympaskor, där japanska kläddesigners gör snabba cameos och där kungen förstås alltid kommer att vara Pharrell Williams, mer känd som "världens snyggaste kille".

Pharrrell är ena halvan av The Neptunes (den andra är Chad Hugo) och det är han som är stjärnan här, trots att det vimlar av såväl berömda rappare som heta, färska namn.

I "It blows my mind" dödar Snoop Dogg definitivt alla rykten om att han slutat röka. "Popular thug" är en märklig, elegant kärleksduett mellan Kelis och Nas och i "Light your ass on fire" tar Busta Rhymes sönder klubbarna med hjälp av en Kraftwerk-sampling.

Stämningen bryts av ett par skatepunkiga collegerocklåtar som jag helst hoppar över, men det känns ändå soft att de finns där.

Höjdpunkten är i stället Philly-rapparen Roscoe P Coldchain, som dyker upp på två spår. Hans lugna, monotona rapstil liknar ingenting annat i dag. Han rappar lika sparsmakat och enkelt som The Neptunes producerar beats, en perfekt symbios som jag redan vill ha mer av (kommer lite mer på "Scos debutalbum i höst).

Som helhet blir "Clones" mer än summan av de olika låtarna. Det blir som en enda sammanhängande, abstrakt ljudmatta av futuristiska electro-hi-hats och tajta basgångar och mest av allt känns det som soundtracket till Pharrells nya klädlinje Billionaire Boys Club.

Smakprov

Lyssna på spår från plattan

Martin Gelin