Thin Lizzy blir tv-dokumentär - av svenskar

Jan Johansen och John Norum hyllar Phil Lynott - med bandets gitarrist

1 av 3 | Foto: MARTIN LINDEBORG
SPELADE MED IDOLEN Vanligtvis är det Jan Johansen och John Norum och Ian Haugland som är stjärnor. Men i sällskapet av Thin Lizzy-gitarristen förvandlas de till beundrare. Kvartetten har bandat en version av "Don"t believe a word" som kommer att ingå i en dokumentär med svensk vinkel på Phil Lynotts banbrytande band.
MUSIK

Stjärnan Phil Lynott dog 1986. Men Thin Lizzys musik lever vidare - nu i en dokumentärfilm med svensk vinkel.

- Det här var det land där de var allra mest populära, säger producenten Jovan Radomir.

Den kända tv-hallåan på Sveriges Television fick bandets lp "Jailbreak" i 15-årspresent. Sedan var han fast.

- Jag skaffade skivorna och såg dem live flera gånger. Snart 40 bast blir jag fortfarande lika exalterad varje gång de spelas på radion.

Idén till en film väcktes när han fick höra att Brian Robertson, en av bandets gitarrister, höll på med en skivinspelning i Sverige.

Tillsammans med Jörgen Holmstedt, hårdrocksexpert som ofta skriver i Aftonbladet, håller han nu på att intervjua gruppens medlemmar och andra människor i bandets närhet.

"Svensk anknytning"

- Vi gör en film med svensk anknytning. De turnerade ofta och hade en kanske mer entusiastisk publik här än i något annat land, säger Jovan Radomir.

Phil Lynott - sångaren, basisten och låtskrivaren - dog 1986 i sviterna av många års drog- och alkoholmissbruk.

- Snart åker vi till Irland för att träffa hans mamma Philomena, berättar Jovan Radomir.

Hon har skrivit en uppmärksammad självbiografi om sitt och sonens liv. Den ska nu bli Hollywood-film, det ryktas om Holly Hunter som mamman och Gary Dourdan, från tv-serien "CSI", som Phil Lynott.

"En stor poet"

Till en scen i dokumentärfilmen återskapar man en av bandets mest kända låtar, "Don"t believe a word", där Brian Robertson spelar med några kända svenska Thin Lizzy-fans - schlagersångaren Jan Johansen och Europe-medlemmarna John Norum och Ian Haugland.

- Jag har alltid varit ett stort fan. Phil var en stor poet som klädde sig i melodiös och häftig rockmusik, säger Jan Johansen och delar med sig av ett särskilt starkt minne:

- Jag var i Dublin och besökte Phils grav. Där träffade jag hans mor och hon bjöd hem mig på te. Det var mycket speciellt.

Dokumentären beräknas vara klar i december.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM