Skönt motgift

Dizzees galna musik liknar inget annat

MUSIK

Dizzee Rascal

Boy in da corner

XL/PLAYGROUND

Hiphop

Foto: playground
Dizzee har aldrig någonsin varit med i "Fame Factory". Inte ens på en första audition.

Skiten är konstant i populärkulturens fantastiska värld. Den regnar ner över konsumenterna dygnet runt och året om. Vissa gapar och sväljer så mycket de orkar. Det är knappast förvånande. Ignorans och lathet har varit en accelererande folksjukdom ända sedan fenomenet pop uppfanns. Andra skaffar sig allt större paraplyer för att skydda sig från nedfallet och lyssnar på "Boy in da corner" i stället - hur ont i öronen den sinnessjuka musiken än gör.

Bara för att slippa tänka en enda sekund till på dokusåpor, "Fame factory"-spektakel, tidningar som heter Moore, MTV-galor, svenska romantiska filmkomedier och Mark Owen.

18-årige Londonbon Dizzee Rascal placerar en nitroglycerinladdning under kroppen som oftast kallas för UK garage och spränger den i bitar. Att lyssna på debutskivan "Boy in da corner" är som att se ett monster gräva sig fram ur John Hurts mage i "Alien": Chockerande. Motbjudande. Förvirrande. Fascinerande.

Försök inte att placera Rascal i ett fack. Musiken gäckar alla klumpiga försök. Låtarna lurar därute i mörkret, läcker blod som fräter sönder metall och attackerar lyssnaren bakifrån. Texterna fladdrar förbi likt kladdiga dagboksanteckningar. De beskriver en vardag som håller på att implodera av otäck paranoia och klaustrofobisk leda.

Spår som "I luv u", bombastiska "Fix up, look sharp", "Cut "em off" och "Stop dat" borde försetts med tvångströja och ansiktsmask för länge sen.

Jag påstår inte att Dizzee Rascals hysteriska mix av electro, Kraftwerk, hiphop, reggae, Nintendo-spelet "Ice climber" och diverse missljud träffar rätt hela tiden, vissa partier är helt obegripliga.

Jag vet inte ens om jag orkar lyssna på skivan om ett halvår. Men just nu är "Boy in da corner" det starkaste motgiftet mot vårt utslätade nöjesutbud som går att hitta.

Markus Larsson