"Vi äger det där stället"

Borlängebandet Mando Diao orsakar masshysteri - i Japan

1 av 4 | Foto: UNITED STAGE
EN SUCCÉ Från Borlänge har Mando Diao tagit Japan med storm. Under en konsert i Osaka, inför 16 000 fans, blev trycket så hårt framför scenen att kravallstaketet bågnade och spelningen tvingades avbrytas. "Betonggolvet skakade. Det var hur läckert som helst", säger frontmannen Björn Dixgård till Aftonbladet.
MUSIK

Mando Diao har länge drömt om att bli "big in Japan".

Nu har de lyckats.

I augusti skapade de hysteri i Osaka under en konsert.

- Vi har aldrig haft något problem med självförtroendet förut och efter det här är det knappast sämre, säger Björn Dixgård.

I måndags firade Mando Diao att debutplattan "Bring "em in" sålt guld i Sverige.

- Det var på tiden. Det har tagit ett tag att sälja guld. Sverige hade gärna fått fatta det lite snabbare, säger Björn Dixgård, gitarrist och sångare i Mando Diao.

Har sålt 80 000

Men det är i Japan som Mando Diao är som hetast - 80 000 sålda skivor på dryga månaden.

I början av augusti åkte Borlänge-killarna dit för ett antal konserter och promotion.

Under premiärspelningen på festivalen Summer Sonic i Osaka blev den 16 000 man starka publiken så hysterisk att kravallstaketen bågnade. Konserten tvingades avbrytas och MTV som var där för att filma fick stoppa inspelningen. Då publiken lugnat ner sig kunde Mando Diao fortsätta.

- Betonggolvet skakade, det var hur läckert som helst. Det är det bästa som kan hända när folk blir så galna att de inte vet vad de gör, säger Björn Dixgård.

Antagna namn

I Japan fick Mando Diao verkligen känna på rockstar-livet. De tvingades checka in på hotellen under antagna namn för att slippa fansen och kunde inte röra sig på gatorna utan att bli igenkända.

- Jag trodde inte det var sant när man kom ner till hotellfrukosten och 50 personer kastade sig på en.

- Vi har aldrig haft något problem med självförtroendet förut och efter det här är det knappast sämre. Vi äger det där stället. Vi är i princip det största rockbandet i Japan nu, säger Dixgård och visar prov på det stärkta självförtroendet.

Just nu jobbar Mando Diao på en ny skiva. I höst finns även planer på turné i Europa och USA - och så Japan förstås.

- Vi är klara med de flesta låtarna och de är sjukt bra. Det kommer låta jävligt mycket bättre än förra skivan, säger Björn Dixgård.

Linda Hjertén