Pixies återförenas

MUSIK

Indie-fans, håll i er! Legendariska bandet Pixies meddelar nu att de kommer att spela tillsammans för första gången på över ett decennium. Stridsyxorna är begravda och som en lycklig familj ska de åka på turné.

Foto: 4ad
Frank Black och hans vänner återförenas.

Turnén med Pixies kommer att starta i april och alla fyra originalmedlemmar ska vara med, enligt en talesman. Om allt går som planerat ska bandet efter turnerandet gå in i studion igen och göra ett album.

Startade 1986

1986 träffades sångaren/gitarristen Black Francis, basisten/sångerskan Kim Deal, gitarristen Joey Santiago och trummisen David Lovering i Boston och bildade ett band. Allt eftersom fick bandet kultstatus och hyllades av kritikerna för sin egenhet. Debut-ep:n, ”Come on pilgrim”, kom 1987 och följdes av albumet ”Surfer Rosa” 1988. Samma år spelade de in ”Doolittle”, som av många klassas som den bästa plattan någonsin.

Där finns bland andra klassikerna ”Monkey gone to heaven” och ”Here comes your man”.

Splittring

Men slitningar i bandet märktes av ganska snart. Pixies tog en paus 1990 och Francis åkte på solo-turné. Kim Deal bildade bandet Breeders och det sägs att hon och Francis hade svårt att dela på uppmärksamheten.

Bandet återförenades i slutet av 90-talet och spelade in ”Bossanova”, men slitningarna inom bandet fortsatte. På turnén som följde plattan deklarerade Deal att bandet skulle splittras.

Trots detta utspel höll bandet ihop och spelade in plattan ”Trompe le monde” 1991. Efter det tog de återigen en paus och Francis och Kim fortsatte på egna håll.

Dröm i uppfyllelse

Senare samma år ändrade Francis namn till Frank Black och faxade ett meddelande till resten av bandet om en splittring.

Pixies satte sina spår i musikvärlden, Nirvana hyllade dem och spelade ofta deras låtar till exempel.

I juli sa Black till en radiostation att han drömde om en återförening och avslöjade att bandet då och då träffas för att spela.

Nu går hans dröm i uppfyllelse.

Karin Schmidt