Halford: De svenska fansen är underbara

Nu lovar återförenade Judas Priest ett nytt besök i Sverige

1 av 3 | Foto: BJÖRN WANHATALO
HAN ÄR TILLBAKA Utan frontmannen Rob Halford har Judas Priest fört en tynande tillvaro. Det lär det bli ändring på nu - nästa år blir det både världsturné och ny platta.
MUSIK

LONDON

Heavy metal-legenderna Judas Priest är återförenade.

Och lovar att komma till Sverige nästa år.

- Vi är skyldiga våra svenska fans så mycket. Vi har en underbar relation till dem, säger den nygamle frontmannen Rob Halford till Aftonbladet.

Halford lämnade Priest för tolv år sen i ett svart moln av personliga problem, men nu är han alltså tillbaka i det gamla gänget. Sångaren Rob, gitarristerna Glenn Tipton och KK Downing, basisten Ian Hill och trummisen Scott Travis bildar det mytomspunna band som föddes i Birmingham i början av 1970-talet och som anses vara heavy metal-rockens skapare.

Märkligt möte

Det är en märklig upplevelse att möta 51-årige Rob Halford i dag:

Han brukade komma ut på scenen som den hårdaste av de hårda, klädd i nitar och läder, med en fladdermus tatuerad på sin rakade skalle.

Efter avhoppet från Priest kom han "ut" och berättade att han var gay.

Nu går han omkring i en hotellsvit i London och uppträder - lite slarvigt uttryckt - som en riktig fjolla.

A-laget samlat igen

Men det struntar väl de gamla Priest-fansen i. Huvudsaken är att A-laget är samlat igen och att det blir ett nytt album och en ny världsturné nästa år.

För det är spikat och klart.

- Sverige kan garanterat räkna med besök. Vi har så många minnen därifrån. Jag minns när vi åkte färjan över till Göteborg... vi blev sjösjuka varje gång. Och vi hade en Ford Transit van som vi knappt hade råd med bensin till, vi sov i den trots att det var svinkallt varje gång. Är det fucking vinter där jämt? Som tur var fanns det rockfans som tog väl hand om oss, säger Rob Halford.

Tynande tillvaro

Sen Halford hoppat av i början av 1990-talet har Judas Priest fört en tynande tillvaro, hans ersättare Tim "Ripper" Owens lyckades inte fylla luckan. Nu när Halford ville tillbaka tackade Owens för sig, utan protester.

- När Rob var frontman spelade vi inför 20 000 i New York. Med "Ripper" som sångare hade vi bara 4 000. Där är skillnaden. Alla kan räkna ut vad det betyder i pengar, säger Ian Hill.

Andra hårda återföreningar

london