Jöback får julen att snurra – igen

Högtidsstund för fansen när stjärnan drar ut på ny turné

MUSIK

Förra veckan släpptes hans skiva ”Jag kommer hem igen till jul” och singeln ”Gå inte förbi”.

I morgon sticker han ut på turné.

- Det blir en unpluggedkänsla, som att sitta i någons vardagsrum, säger Peter Jöback.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
- DET ÄR VIKTIGT ATT HÅLLA IHOP Peter Jöback gillar julen. Därför blir det en ny turné i år där han ska framföra klassiska julsånger.

Det är andra året i rad Peter Jöback åker landet runt för att sjunga såväl klassiska som nya julsånger och berätta anekdoter från barndomen.

- Julen har betytt olika saker i olika perioder av livet. Jag älskade julen när jag var liten. Vi frågade redan på sommaren ”När kommer julklapparna?” I tonåren var det mer ”Neej, inte jul igen. Då måste man vara med mamma och pappa””

- Nu har min bror fått barn och då kommer det bra med julen tillbaka.

Kan ses på dvd

För den som inte har möjlighet att se Peter Jöback live finns en dvd, ”Jag kommer hem igen till jul - en julkonsert” med en spelning han gjorde för TV4 förra året. På dvd:n finns även videon till ”Gå inte förbi”.

- Jag är bra på att vara målinriktad men dålig på att leva i nuet. ”Catch the day”, ”Carpe diem”, allt är klyschor men ett bra budskap för julen.

Vad är jul för dig?

- Det är viktigt att hålla ihop. Jul för mig är gemenskap, inte tomtenissar och kommers. Alla blir lite snällare och lite mer generösa.

Nästa år tänker Peter Jöback hålla sig i studion. Han samlar sånger från olika låtskrivare, skriver ett par själv och planen är att släppa en popplatta på svenska.

Snart färdig-julat

Men någon mer julturné kan vi inte räkna med.

- Nej, sen får det vara nog-julat.

Har du fått en julstämpel?

- Jag tror att jag redan fått alla stämplar som finns, säger Peter Jöback och skrattar.

Cilla Berg