Entombed kan mangla som få

MUSIK
Foto: TOMAS JONSSON /NORRPICS
kör orakat Entombed verkar inte ha använt rakhyvlarna på länge. Under de här hårmassorna döljer sig sångaren L-G Petrovs skägg.

Inom sportvärlden är det kutym att lagmedlemmarna låter bli att raka sig under ett slutspel, men att band kör på samma linje hör inte till vanligheterna.

Det är dock möjligt att Djurgården-tokige frontmannen L-G Petrov tutat i sina bandkamrater att denna paketturné - som kulminerar i Stockholm den 20 december - är något av finalen för vändan som inleddes den 7 september i Gävle.

För hur kan man annars förklara att hela Entombed nu pryder sina ansikten med hårkreationer av varierande slag - från trummisen Peter "Flinta" Stjärnvinds vildvuxna skägg till gitarristen Uffe Cederlunds välansade hallickmustasch?

Trots att kvintetten bara har varit på svensk mark i ett och ett halvt dygn känns det då rakt inte som att den har någon jetlag att brottas med.

Den nyss avslutade USA-turen med bland andra King Diamond har snarare gett gruppen extra råg i ryggen, vilket visas genom en omsorgsfullt vald låtlista.

Hänförande

Okej för att det saknas en stänkare eller två, men gamla "Clandestine"-favoriten "Living dead" och "Left hand path" visar att grabbarna fortfarande kan mangla som få, medan de färska numren - där speciellt "Public burning" och "Flexing muscles" sticker ut - demonstrerar både en tyngd och spännvidd som hänför lika mycket varje gång.

I min bok är det givet att guldet tillhör Entombed.

Mattias Kling