Sexiga, kaxiga skandalomsusade

Sugababes viker aldrig ner sig – men viker gärna ut sig

Foto: åsa liffner
Mutya och Heidi och Keisha är Sugababes.
MUSIK

Sugababes tänker aldrig vika ner sig.

Men de viker gärna ut sig.

Puls Ronnie Sandahl undrade hur det går ihop.

Keisha tackar Gud.

Dels i konvolutet till Sugababes nya platta "Three". Dels när hon beskriver sin grupps musik.

- Alla ämnen grundar sig i personliga erfarenheter och varje gång vi kom in i studion kände vi att vi hade så mycket vi ville säga. Vi har varit med och skrivit alla låtar utom en, säger hon efter att ha gjort korstecknet.

Samtidigt bör man minnas att det finns olika grader av helvetet.

Precis på samma sätt som att det finns olika grader av megastajlade tjejband med en samlad självdistans som tillsammans motsvarar en grapefrukts kunskaper om korsvirkning.

Sugababes har aldrig utgett sig för att göra musik som förändrar världen, får oss att tänka på livet eller vad det nu är man vill att folk ska tänka på.

Förrän nu.

- När vi spelade in vår första skiva gick vi bara in i studion och sjöng en låt. Vi tänkte inte på hur viktigt det är vad den står för. Detta är det första albumet som verkligen är 100 procent oss. "Three" visar vilka vi verkligen är, säger Keisha Buchanan bestämt.

Sugababes har ömsat skinn och kommit tillbaka som mogna kvinnor med skinn på näsan. De skriver sina egna låtar, tar upp viktiga problem och gör sitt för att bibehålla världsordningen.

Det är åtminstone den bilden de vill ha utåt.

- Jag har alltid tyckt att musikindustrin är fel. Men tidigare har jag inte vågat säga det. Men nu bryr vi oss inte om vem vi förolämpar eller upprör. Vi säger vad vi vill.

Hon talar så snabbt att bandspelaren får prestationsångest.

- Jag tycker att musiken ska vara i centrum. Det är därför jag tycker att det är så skönt med artister som Christina Aguilera. Okej, hon gör en del konstiga grejer. Men hon gör det inte för att få uppmärksamhet eller för att sälja fler skivor, säger Keisha.

Sugababes har själva lyckats ställa till en del skandaler. På senaste tiden har tjejerna blivit följetong i de brittiska tabloiderna.

En gång i veckan skriver de att Sugababes antingen har splittrats, blivit gravida eller bara lite osams.

- De går för långt. Det är alltid så att folk försöker förstöra för en när det går bra. Vi förväntar oss lite respekt när vi lägger ned hela vår själ i något. Det är lite irriterande att vi inte får någon credit.

Men kan inte vissa få svårt att ta er på allvar?

- Vi bryr oss inte om vad folk tycker. Vi har inget att bevisa för någon.

?för att ni exempelvis heter Sugababes?

- Jo, det låter kanske som en tjejgrupp som gör pop. Men alla som lyssnar på vår musik vet att det inte alls är så enkelt.

?eller för att ni satsar ganska hårt på sex i era videor?

- Det är konstigt det där. Vi ser inte våra videor som sexiga. Alla verkar tycka det. Vi är bara oss själva och gör alltid vad som är naturligt.

?eller för att ni har poserat lättklädda i en rad engelska killmagasin...

- Vår musik talar för sig själv. Vi är oss själva. Och folk verkar tycka om det. Vi är redan respekterade, säger Keisha.

Där ser man.

ARKIV: Sugababes

Ronnie Sandahl