Stränga böter för stöld av dansbandslåt

Candelas låt "Minnet av dig" var stulen

MUSIK

VÄSTERÅS

Dansbandet Candelas låt "Minnet av dig" som låg på Svensktoppen för två år sedan var en musikalisk stöld.

Det konstaterar Västmanlands tingsrätt, som i en dom på tisdagen avgjort en tvist om vem som skrev låten.

Tingsrätten dömer en kvinna som säger att hon skrivit låten till 80 dagsböter och villkorlig dom för brott mot upphovsrättslagen.

Dansbandet Candela gav 2002 ut sin första skiva på sex år. En av låtarna var "Minnet av dig" som blev en hit på Svensktoppen. Den skrevs av en 37-årig kvinna som överlåtit rätten till melodin till förlaget Frituna Produktion AB.

En av dem som hörde "Minnet av dig" på Svensktoppen var låtskrivaren Ewa Maria Lidén. Hon reagerade direkt och hävdade att hon skrev låten 1994 tillsammans med kollegan Jan Gustavsson. Då hette melodin "Jag ska spara alla tårar" och den registrerades hos Sveriges tonsättares internationella musikbyrå (Stim).

Kompositörsparet polisanmälde kvinnan som skrivit "Minnet av dig" för brott mot upphovsrättslagen. Hon åtalades för samma brott och nu har alltså tingsrätten avgjort tvisten.

Domstolen anser att det inte råder några tvivel om att Ewa Maria Lidén och Jan Gustafsson är upphovsmän till låten "Jag ska spara alla tårar" som kom upp på bland annat Svensktoppen under titeln "Minnet av dig".

Tingsrätten konstaterar att de båda låtarna är ett och samma musikaliska verk.

Den dömda kvinnan hävdar att hon skrev "Minnet av dig" 1994, men att hon aldrig anmälde den till Stim.

Kjell Rynhag/TT