Fucking jättelika Ullevi utsålt på tre timmar - helt absurt

Per Bjurman om den gyllene popsommaren

MUSIK

Ingen Springsteen och ingen Mick Jagger.

Men det blir en gyllene popsommar i år också.

Med betoning på gyllene.

För det är förstås den verkligt stora händelsen under den sommar som äntligen, äntligen står för dörren.

Comebackturnén 25-årsjubilerande Gyllene Tider inleder på Örjans Vall hemma i Halmstad 14 juli.

Jag trodde i min enfald att Per Gessle himself dödade intresset kring den med sin egen triumfatoriska soloresa förra året.

Men i själva verket iscensätter de grånande hallänningarna den största turné ett svenskt band nånsin gjort på hemmaplan.

Det börjar alltså med två utsålda kvällar på Örjans Vall. Sen väntar likaledes utsålda shower på platser som Idrottsparken i Norrköping, Stadion i Stockholm, Värendsvallen i Växjö och Eyravallen i Örebro.

Och så Ullevi.

Fucking jättelika Ullevi i Göteborg - utsålt på tre timmar.

Helt absurt. Men kul också. Det blir onekligen lite temperatur ute på touren - och det gillar en sån som jag.

Till den temperaturen finns det förstås fler som bidrar.

Till exempel Magnus Uggla och Lena Philipsson, som åker på gemensam tältturné i juli (start på Heden i Göteborg den sjunde).

Lena har inte varit på regelrätt sommarturné på tio år och Uggla har alltid ransonerat sina framträdanden i offentligheten.

Det skänker den turnén viss air av exklusivitet.

Kalas - med Backyard Babies, Infinite Mass, Marit Bergman och en comebackande Di Leva som dragplåster - lovar också gott.

Marit har som bekant en femplus-skiva under bältet och kan bli den här sommarens drottning.

E-Type, Markoolio, Lisa Miskovsky, Bo Kaspers, Sahara Hotnights, Sophie Zelmani, Patrik Isaksson, José Gonzalez, Moneybrother, Broder Daniel, Lambretta, Sara Löfgren, Nina & Kim, Olle Ljungström och Refreshments är andra storheter som ska ut och röra på sig.

De enskilda artistbesöken från utlandet känns inte fullt lika spännande på förhand.

Hårdrockarna har Metallica att se fram emot på Ullevi 30 maj och jag tvivlar inte en sekund på att det är a dream come true för dem.

Men vi andra får nöja oss med namn som Bryan Adams, Cher, Phil Collins, Paul McCartney och Elton John.

I skenet av fjolårsbomberna Bruce Springsteen och Rolling Stones är det onekligen lite andrahandssortering över den uppställningen.

I gengäld är det ordentlig hausse på festivalmarknaden.

I Hultsfred har de spikat ihop sitt bästa program på år och dag. Morrissey, The Pixies, Alicia Keys och PJ Harvey är bara toppen på ett osedvanligt mäktigt berg. Och det kommer mera.

Sweden Rock och Arvikafestivalen kan även de klistra landet fullt av affischer med lockande namn. Och som om inte det vore nog satsar några av de stora stadsfesterna hårt i år.

Till Skellefteåfestivalen kommer exempelvis Iggy & The Stooges, Gatufesten i Sundsvall har Pink på programmet, Storsjöyran i Östersund serverar både Pet Shop Boys och The Darkness och på Peace & Love i Borlänge - som börjar bli en aktör att räkna med - spelar Motörhead.

Så sommaren 2004 blir kul.

Den också.

Per Bjurman