"Jag var väldigt rädd ett tag"

Anastacia besegrade cancern - nu klättrar hon på topplistorna

Foto: MAGNUS SANDBERG
SJUKDOMEN UPPTÄCKTES I TID Anastacia tackar sin "egen inre styrka" för att hon överlevt bröstcancern.Jag skäms inte. Jag känner inte att jag är mindre attraktiv för att jag har haft bröstcancer.
MUSIK

Hon har länge lidit av en kronisk tarmsjukdom. Vid bara 29 års ålder fick hon reda på att hon dessutom hade bröstcancer.

Det stoppade inte Anastacia.

I dag är hon tillbaka i toppen av Hitlistorna.

När Anastacia fick diagnosen bröstcancer trodde hon att hon skulle kunna skriva låtar till en ny skiva medan hon genomgick strålbehandlingen. Men inte. Den slog ut henne fullkomligt, från topp till tå.

- Jag försökte verkligen jobba, men det var ett totalt misslyckande. Min röst försvann och jag hade dåligt minne. Jag var en enda röra, säger Anastacia till Aftonbladet.

Gav upp

Två sånger lyckades hon skriva innan hon var tvungen att ge upp. Den ena är "Where do I belong", där hon beskriver sin kamp mot cancern.

De andra sångerna skrev hon efter operationen och strålbehandlingen. Gemensamt för alla låtarna är att de är väldigt personliga.

- Förut ville jag att folk verkligen skulle lyssna på min röst. Men på det här albumet har jag bestämt mig för att ge mer i texterna. Det gör det hela djupare, säger Anastacia.

"Enklare vara ärlig"

Hon tycker inte att det är läskigt att lämna ut sig själv i sina texter.

- Jag har varit personlig sedan jag startade. Jag är väldigt ärlig. Jag berättade för alla att jag har Chrons sjukdom och jag talade om olika saker som har varit jobbiga. Om man inte har några hemligheter blir man inte nyhetsstoff längre. Att vara ärlig är ett mycket enklare sätt att leva på än att ha hemligheter.

"Jag skäms inte"

En sak som Anastacia dock inte vill prata om är hennes operation, då ett av hennes bröst togs bort. När ämnet kommer på tal går en skivbolagsrepresentant in och bryter samtalet. Men till norska Verdens Gang sa hon så här om operationen:

- Jag skäms inte. Jag känner inte att jag är mindre attraktiv för att jag har haft bröstcancer. Men jag var rädd för att tappa min kvinnlighet ett tag.

Nu har Anastacia i alla fall fått sitt bröst uppbyggt igen och hon är förklarad frisk, även om hon inte direkt är i sitt livs form.

Börjat träna

- Jag är i sämre skick än jag någonsin har varit sedan jag började som artist. Men jag har börjat träna och i september när det är dags för turné ska jag vara i utmärkt form.

Anastacia har haft tur mitt i all otur. Hade cancern upptäckts någon vecka senare hade den kanske inte gått att stoppa. Och hade Anastacia inte varit den hon är hade hon kanske inte överlevt.

- Min egen inre styrka var det som fick mig att klara mig, säger hon.

Karolina Fjällborg

ARTIKELN HANDLAR OM