Thåström ska göra punk igen

Skriver musiken till ny biofilm om Ebba Grön-tiden

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
80-talscomeback Joakim Thåström sitter just nu och läser manuset till "Tjena Kungen". Meningen är att han ska skriva musiken till filmen som handlar om två tjejer som försöker starta ett punkband på 80-talet.
MUSIK

Thåström är tillbaka.

Nu gör han musiken till Ulf Malmros nya film "Tjena Kungen" om ett tjejpunkband på 80-talet.

- Vi vill ha med Thåström eftersom det handlar om tiden då Ebba Grön var som störst, säger Ulf Malmros.

I fjol gjorde Ulf Malmros succé med sin galna gangsterfilm på värmländska, "Smala Sussie".

Nu kommer "Tjena Kungen". I augusti drar inspelningen av hans nya komedi i gång.

- Den är inte lika skruvad som "Smala Sussie" men det är ingen dramapekoral heller. "Tjena Kungen" liknar nog mer "The Commitments", säger Ulf Malmros.

Filmen handlar om ett tjejpunkband som kämpar för att få ett skivkontrakt 1984, precis innan yuppieran dragit igång.

Och musiken spelar en central roll.

Så central att regissören kontaktat kungen av svensk punk själv, Joakim Thåström, för filmmusiken.

- Han läser manus just nu och gillar idén, säger Ulf Malmros. Det känns väldigt speciellt att få med honom för filmen utspelar sig ju under den tiden.

Han finns med i filmen

- Vi satsar mycket på musiken överhuvudtaget. Vi kommer att köpa in massor av låtar. Målsättningen är att ta fram den där 80-talsmusiken som inte spelas på Radio City.

Thåström finns också representerad i filmen. En av scenerna handlar just om hur tjejerna, som är helt galna i Ebba Grön, laddar för en av bandets konserter men den blir inställd i sista stund.

- Precis det råkade jag ut för 1982. Vi satt i en badhytt och drack sprit men när vi cyklade till folkparken var Ebba Grön-konserten inställd, säger Ulf Malmros och skrattar.

"Tjena Kungen" utspelar sig i Göteborg och i centrum står de två tjejerna Millan och Abra som försöker dra ihop ett punkband.

- Det känns som det inte har gjorts någon 80-talsfilm tidigare. Det blir en orgie i kläder och frisyrer. Det ska bli jävligt roligt.

"Tjena Kungen" bygger från början på boken "Lucia i svart" men är omarbetad av manusförfattaren Anna Fredriksson och Ulf Malmros.

Inspelningen sker i Vänersborg och Göteborg från augusti till oktober.

Filmen får premiär hösten 2005.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM