- Tack alla ni i Sverige

Här blir Morrissey listetta för första gången på sju år

MUSIK

Full pott för Morrissey.

Tillbaka efter flera års tystnad - då börjar han med att toppa den svenska abumlistan.

Det har inte hänt på sju år.

- Jag vill tacka Sverige eftersom ni är de första som ger mig en listetta, säger han till Aftonbladet.

Foto: BMG
firar skivsuccé - och födelsedag Morrissey känner just nu stor tacksamhet mot Sverige - det land där han snabbast blev listetta med nya plattan. Fansen i Hultsfred kan därför räkna med en belöning. - Då lovar jag att göra något speciellt för att uppmärksamma Sverige, säger han till Aftonbladet.

Beskedet kommer lite som en tidig födelsedagspresent för brittiska Morrissey som i morgon fyller 45 år. I kväll ska han fira sin svenska listetta med familjen i Manchester. I morgon spelar han för första gången på tolv år inför sin hemmapublik.

Laddar för Hultsfred

- Jag vet att flera svenskar kommer att finnas på plats där i publiken och jag kommer definitivt höja ett glas för att tacka dem, säger han.

Det lilla extra sparar han dock till Hultsfredsfestivalen nästa månad.

- Då lovar jag att göra något speciellt för att uppmärksamma att Sverige var det första landet som gjorde att jag hamnade etta på listorna.

Morrissey frågar genast vem som kom efter honom. När han får veta att han slagit en "Fame Factory"-artist på tredje plats, blir han ännu muntrare.

Flydde till USA

- Det är alltid en extra seger att slå sådana simpla artister eller vad man ska kalla dem.

Han har också gjort en comeback på den engelska singellistan där han gått in på tredje plats med "Irish blood, english heart", vilket är hans bästa någonsin.
Det är alltid en extra seger att slå sådana simpla artister

I mitten av 90-talet flydde Morrissey England för USA efter många och hårda skriverier i den engelska pressen. I USA har han en kulstatus och vem vill inte bo där alla gillar en?

Känns det som att "You are the quarry" är din comeback?

- Jag tycker inte att det känns som att jag kommer tillbaka, för jag har inte varit någonstans, men jag har fått höra att folk kan vara på väg tillbaka till mig.

Du har säreget trogna fans och nya tillkommer hela tiden. "Morrissey" verkar vara ett tidlöst koncept.

- Somliga förväntar sig att jag alltid ska vara 22, blek och smal - men jag är inte sån längre. Det var jag när vi började med The Smiths. Det verkar hänga med fortfarande och det är helt ok för mig. De flesta popartister i dag har ingen personlighet alls, och de kan vara kända i trettio år utan att någon minns något av vad de sagt. Så tack gode gud för att jag har en slags personlighet - även om den är rätt tjurig.

Susanne Nylén