”Folk har mordhotat oss”

Slipknot gömmer sig bakom läskiga masker och gör låtar som heter ”People=shit”

Foto: BONNIER AMIGO
Läskig, läskigare, Slipknot.
MUSIK

De gömmer sig bakom läskiga masker, spelar förkrossande hård musik och är Sverigeaktuella i helgen.

Möt Slipknot.

New York är huvudet. Los Angeles är fötterna. Iowa ligger ungefär mitt emellan. Delstaten är en ganska anonym del av USA:s breda mage, mest känd för sina stora majsfält och grisfarmer.

Magen började skaka av konvulsioner i mitten och slutet av nittiotalet. Den sprack inifrån som John Hurts bröstkorg i "Alien" och ut kom nio mardrömmar från staden Des Moines.

Medlemmarna dolde sina mänskliga namn bakom siffrorna 0-8. De dolde också sina ansikten bakom morbida masker som skulle kunna göra Freddy Kreuger arbetslös. Musiken var den hårdaste splatterfilmen som visats på MTV - en förkrossande blandning av dödsmetall, thrash och skräck.

De hette Slipknot. De heter fortfarande Slipknot. De är aktuella med fjärde skivan "Vol. 3: (The subliminal verses)" och basisten Paul Gray (#2) har en del att förklara.

Er senaste skiva är producerad av Rick Rubin. Hur var det att jobba med honom?

- Rick är extrem. Han vill pröva allt. Varenda idé är en bra idé, oavsett om den funkar eller inte. Det
De skyller Columbine- massakern på vår musik.viktiga är att undersöka vartenda infall. Vissa låtar är melodiösa. Vissa är akustiska. Vissa är löjligt hårda. Här finns gitarrsolon, blastbeats, stråkinstrument och pianon. Den variationen är väldigt mycket Rick Rubin för mig.

Ni har skrivit något som liknar er första ballad.

- Du menar "Vermilion pt.2"? Jag vill inte kalla det för en ballad. Den är bara jävligt deprimerande och förbannat sorglig. Jag tycker att låten är mer Johnny Cash. Akustisk - men tyngre än helvetet.

Två versioner av samma låt? Det är ju Pink Floyd.

- Ha ha ha. Jag älskar Pink Floyd. Det är ett av världens bästa band. Vår nya skiva är väldigt inspirerad av Pink Floyd.

Jaså?

- Det är ingen konceptplatta direkt, men allt passar ihop på ett sätt som påminner om "Dark side of the moon". Vi tänkte mycket på själva låtordningen och på att allt skulle hänga ihop ordentligt och naturligt.

Du gillar David Bowie och Steely Dan?

- Och Lynyrd Skynyrd och Michael Jackson och Stevie Wonder. Jag gillar all bra musik.

Men de namnen ligger hyfsat långt ifrån Slipknot. Påverkar de influenserna över huvud taget Slipknots musik på något plan?

- Kanske på ett subtilt sätt. Vi är trots allt ett metalband. Vi är inte Steely Dan. Men vi mognar och i den processen överlever fler konstiga idéer på skiva och singelbaksidor än tidigare.

Shawn Crahan, gruppens bisarra clown, har sagt att Slipknot strävar efter världsherravälde och att kriget pågår på scen. Är det också en sammanfattning av dina ambitioner?

- Självklart. Jag vill att alla ska förstå vårt budskap: var dig själv och skit i vad andra tycker. Följ inte boskapen till närmaste vattenhål, tänk annorlunda i stället.

Får ni fortfarande mycket kritik från religiösa samfund och andra konservativa krafter i ert hemland?

- Hela tiden. Jag har ett grymt foto från en stad vi spelade i. Jag tog bilden mitt på gatan. På ena sidan ligger konsertstället och på den andra en kyrka. Utanför kyrkan hänger det ett stort plakat: "Inga masker kan dölja era synder inför Gud". Och på skylten mitt emot står det: "Slipknot - utsålt". Ha ha. Men jag förstår inte vad vissa protesterar mot. Vi hyllar inte Satan. Vi försöker bara provocera fram nya tankar.

Har dessa provokationer resulterat i otäcka? reaktioner?

- Flera gånger. Folk har mordhotat oss. Vår sångare Corey Taylor har fått höra att han ska bli skjuten i ansiktet om han fortsätter att uppträda. Poliser och hundar har fått undersöka lokaler och bussar efter bomber. Det är sjukt. Galningarna verkar tro att vi är ute efter att förstöra ungdomen, eller nåt.

- De skyller Columbine-massakern på vår musik. Och när en kille i Tyskland sköt ihjäl halva skolan verkade en av anledningarna - enligt dem som undersökte tragedin - vara att han gillade Slipknot. Tjenare. Var höll föräldrarna hus innan katastrofen? Vad pysslade vännerna och familjen med? Killen mådde uppenbarligen inte bra. Det går inte att skylla på musik i såna fall - musik är i grund och botten bara underhållning.

En låt på förra skivan "Iowa" heter "People = shit". Känner du fortfarande så?

- Ja, kolla bara på alla som blåste oss förut. Vi har sålt miljoner skivor och tjänat miljoner dollar på merchandise och turnéer. Ändå är ingen oss miljonärer - ingen. Vi blev blåsta av folk som är lika med skit. Det var därför vi tog en paus efter "Iowa". Vi behövde se över våra kontrakt och våra affärer. Vi var trötta på varandra och på hela musikindustrin.

Du var med om en bilolycka för ett tag sedan och blev samtidigt gripen för droginnehav.

- Det är sant. Under Slipknots paus utvecklade jag ett svårt drogberonde. Jag saknade bandet, jag saknade mina kompisar, jag visste inte vad jag skulle göra, jag blev väldigt deprimerad. Jag var stenad, körde på en annan bil, greps, satt i fängelse, betalade böter och checkade in på torken efteråt. Nu har jag varit nykter i över 100 dagar. Jag vill leva ett bättre liv och inte hamna nere i en kista.

Vad är det bästa med att vara drogfri?

- Det är tufft att komma ihåg saker. Det enda jag egentligen minns från våra turnéer är konserterna. Resten? jag har varit i Paris flera gånger men kommer knappt ihåg Eiffeltornet.

- Det är första gången jag pratar om det här. Det känns skruvat. Förutom bandet och mina närmaste vet ingen om att jag har använt heroin. Kolla här: mina armar och händer är fulla av kanyl ärr.

(Paul känner försiktigt på minnena efter nålsticken.)

- Det ser äckligt ut. Vad fan höll jag på med?

Arkiv Slipknot

Markus Larsson