"Skrämmande att fansen vet allt om oss nu"

Kirk Hammett i stor intervju: Nästa år gör vi en ny skiva

MUSIK

GÖTEBORG. De har gått i terapi, bråkat sig hesa och varit nära att splittras.

Men i dag är Metallica starkare än någonsin.

Och snart går de in i skivstudion igen.

- Nästa skiva kommer nog att låta väldigt annorlunda, säger Kirk Hammett till Aftonbladet.

Kirk Hammett tycker inte att det bara var positivt med den utlämnande dokumentären om Metallica.James har verkligen ändrat sig ... Han har till och med dragit med oss på en hundutställning

metallica-extra

Kirk Hammett och Metallica har precis landat på svensk mark och det är bara några timmar kvar till konserten. Ändå är Metallicas gitarrist trevligheten själv då han hastar genom de trånga korridorerna på Ullevi mellan intervjuer.

Och han är glad över att äntligen spela i Sverige - efter fem års frånvaro.

- Det finns mycket kärlek för Metallica här. Vi hörde att biljetterna sålde slut på bara några timmar. Det är stort, säger Hammett till Aftonbladet.

Metallica har turnerat ihållande under snart ett års tid. Men Kirk menar att de inte är trötta alls.

- Det känns skönt för oss alla att vara ute på vägarna igen eftersom vi förut inte trodde att Metallica någonsin skulle turnera igen, säger han.

Bråken filmades

Kirk Hammett syftar på de turbulenta år som Metallica har bakom sig.

Sångaren James Hetfield låg 12 månader på en alkoholklinik. Bandets basist sparkades och ersattes med Robert Trujillo. Hela bandet gick i gruppterapi - i 715 dagar. Samtidigt dokumenterades allting av ett filmteam.

Men alla missöden som drabbat bandet har gjort dem mer sammansvetsade, menar Kirk.

- I dag kommunicerar vi bättre. När det dök upp en konflikt förut så stängde vi känslorna inom oss och lät dem gro där. Sedan skrek vi på varandra utav bara helvete, säger han.

I dokumentären "Some kind of monster" visas alla konflikter obarmhärtigt upp.

I filmen framstår Kirk Hammett som killen som gjuter olja på vågarna och hela tiden försöker medla mellan James Hetfield och Lars Ulrich.

- Så är det och så har det varit i 20 år. Jag hamnar alltid i mitten och där försöker jag göra både Lars och James glada, skrattar han.

Att dokumentären så naket visar medlemmarna i Metallica och deras privatliv har inte bara varit av godo.

- Det är skitskrämmande att fans i hela världen vet allt om oss nu. Men jag tycker att filmen har ett positivt budskap och tror att den kan hjälpa folk. Då gör det inget om andra får se mig som en oglamourös tönt.

Sångaren James Hetfield är numera nykter alkoholist. Även detta har ändrat gruppdynamiken i världens största hårdrocksband.

"Vi andra dricker"

- James vill inte att vi ska smyga runt honom. Äter vi middag så har han ingenting emot att vi andra tar något att dricka framför honom. Men nattaktiviteterna har lugnat ner sig lite. Sex, droger och rock"n"roll är numera bara rock, rock och rock.

- James har verkligen ändrat sig. Han gör så mycket med all fritid han har nu när han inte dricker. Han går på loppmarknader och museum. Han har till och med dragit med oss på en hundutställning, skrattar Kirk.

Snart avslutar Metallica sin världsturné - bara för att börja jobba på nästa projekt.

- Nästa år börjar vi jobba på en ny platta. Vi har redan skrivit ihop en del bra material under turnén och ser fram emot att jobba med det. Nästa skiva kommer nog att låta väldigt annorlunda, säger Kirk Hammett.

Linda Hjertén, foto: , Anette Friberg