Europes platta redan på nätet

Bandet polisanmäler tidningsman för stöld

MUSIK

Europes nya platta ligger redan ute på internet för gratis nedladdning.

Flera veckor innan den släpps.

Nu polisanmäler gruppen personen som lagt ut skivan.

- Det här handlar ju om stöld så självklart tänker vi anmäla, säger Europes manager Petri Lundén.

Foto: RICKARD NILSSON
"vi vet vem det är" Europe har nu spårat den person som lagt ut nya skivan "Start from the dark" på nätet. Bandet förbereder just nu en polisanmälan mot den misstänkte.

Europes comeback har låtit vänta på sig.

Det var över tio år sedan bandet splittrades och glansdagarna på 80-talet var ett minne blott. I somras återförenades bandet och gjorde ett flertal spelningar.

Kan laddas gratis

Under tiden spelade de in en ny platta - "Start from the dark" - som släpps den 23 september. Men redan nu ligger samtliga tolv spår ute på internet för gratis nedladdning. Något som Europe har vetat om ett par veckor.

- Bandet vet om det och har egentligen inte så mycket att säga om det. Det är ett av skivbranschens största problem och Europe är inte det enda bandet som drabbats, säger Petri Lundén.

Europe tänker dock gå vidare - och planerar en polisanmälan.

- Vi vet vem det är som lagt ut skivan. Den har ju bara skickats ut till journalister så det var ganska lätt att spåra. Dessutom var ju samtliga förhandsexemplar märkta, säger Petri Lundén.

"Enkelt att spåra"

Han vill inte avslöja vem den skyldige är, men säger att det inte handlar om någon svensk utan om en person kopplad till utländsk press.

- Det var ju ganska enkelt att spåra och krävde inte direkt något detektivarbete. Någon kommer nog att bli häpen när telefonsamtalet kommer för vi vet vilka de är, säger Petri Lundén.

Bandet har redan börjat förbereda en polisanmälan.

- Ja, och den kommer att göras inom kort. Det här handlar ju om stöld och ska självklart anmälas.

Här är fler artister som drabbats

Susanne Nylén