”Jag har hållit mig undan från idrott”

Grattis… Putte Wickman som fyller 80 år i dag

MUSIK
Foto: JERKER IVARSSON
Putte Wickman har hållit sig ung tack vare musiken – och genom att undvika idrott.

– Tackar.

Känner du dig som din ålder?

– Jag känner ingen skillnad. Jag har aldrig sysslat med idrott eller andra dumheter så jag har aldrig slitit på min kropp.

Är det så du hållit dig ung? Genom att undvika idrott?

– Ja. Musiken har hållit mig undan från idrotten vilket är en bra medicin. Titta på gamla idrottsmän, de kan ju knappt gå. När man tränat hela livet händer något med kroppen när man lägger av.

Du har haft en lång, internationellt känd och produktiv karriär. Hur skulle du sammanfatta den?

– Jag har haft ett underbart liv, i varje fall när det gäller min hobby, det vill säga mitt yrke musiken. Det är få förunnat att få ha sin hobby som sitt jobb.

Har du någon gång under karriären varit sugen på att slänga ut klarinetten genom fönstret?

– Det har jag aldrig känt. Jag har aldrig velat kasta klarinetten. Däremot har jag ibland under min karriär tyckt att jag varit lite för kommersiell. Under en period på 60-talet hade vi en så kommersiell repertoar att det inte kändes väldigt roligt att spela. Det spelade sig nästan självt. Men samtidigt måste man skaffa mat på bordet.

Hur ska du fira 80-årsdagen?

– Jag ska fira den hemma med min barn och min familj. Vi ska ha middag för 30 personer. Sen hålls en konsert på Gävles konserthus på onsdag där jag ska firas. Bland gratulanterna finns bland andra Svante Thuresson, Povel Ramel, Viktoria Tolstoy, La Gaylia Frazier och Anders Berglunds Storband. Och efteråt blir det väl fest kan jag tänka.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Det är en så stor fråga att den är omöjlig att svara på.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM