Rena ABBA-svänget

Aftonbladet var med när ”Mamma Mia!”-skivan spelades in

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
Sussie Eriksson, Gunilla Backman och Charlott Strandberg tar i till tonerna av ABBA:s klassiska låtar. "Vi är alla i den åldern att vi stod med hopprep och sjöng till ABBA i tonåren", säger Charlott Strandberg.
MUSIK

Niklas Strömstedt är säker på sin sak.

– Det här svänger bättre än ABBA.

I sommar släpps ”Dancing queen” och de andra låtarna från ”Mamma Mia!” på cd.

Niklas Strömstedt, som är producent, står i skivstudion där ”Dancing queen” spelas in på svenska.

Sångarna Gunilla Backman, Charlott Strandberg och Sussie Eriksson ser lätt nervösa ut.

– Visst är vi säkra på låtarna nu, och föreställningen har verkligen satt sig, säger Gunilla Backman. Men vi är vana vid att göra låtarna med danssteg och rekvisita. Det är annorlunda i studion.

Musikalen ”Mamma Mia!” går för utsålda hus på Cirkus i Stockholm. Och nu håller artisterna på med att göra albumet med sångerna klart. Den 8 juni släpps cd:n.

Dagen när Aftonbladet är med i studion spelar de in ”Super trouper”, ”Dancing queen”, ”Chiquitita”, ”Väntar inte mamma på dig” och ”Tänk det känns som vi”.

52 föreställningar

Artisterna har gjort 52 ”Mamma Mia!”–föreställningar sedan premiären. Gunilla Backman spelar mamman till en dotter som ska gifta sig. Till bröllopet kommer vännerna och sångkollegerna, Charlott Strandberg och Sussie Eriksson.

På musikalens möhippa framför de ”Super trouper” i färgglada 1970–talsdräkter.

I studion är de vardagsklädda.

Gunilla Backman tar med en termos ingefära– och citronte för rösten. De går igenom stämsången och prövar olika sätt att frasera under tagningarna.

Drömt om att sjunga låtarna

Efter en knapp timme är ”Super trouper” klar. Bakgrunder och körer till alla sånger har spelats in på Cirkus. Det blir lite dialog, men mest rena sångnummer.

– Jag har drömt om att sjunga de här låtarna sedan jag var liten, säger Charlott Strandberg, 42. Vi är alla i den åldern att vi stod med hopprep och sjöng till ABBA i tonåren.

När musikalen ”Mamma Mia!” nu ges ut på svenska kan en ny generation stå med hopprep och mima – till Charlott.

ABBA på andra språk

Jens Peterson