Plura vill göra en skiva till

Moneybrother gav honom lusten till musiken tillbaka

Foto: Björn Lindahl
Kär i musiken Efter att ha lyssnat sönder Moneybrothers nya skiva vaknade Pluras kärlek till musiken.
MUSIK

Efter åratal av skrivkramp och tappad gnista är Eldkvarn tillbaka.

Lusten till musiken tändes igen - av Moneybrother och Håkan Hellström.

– De påminde mig om hur fantastiskt kul det kan vara med musik, säger Plura till Aftonbladet.

Den här veckan släpper Eldkvarn sin nya skiva "Atlantis".

Men att det alls skulle bli något mer album med den legendariska rockgruppen från Norrköping var långt ifrån självklart.

– Jag hade helt tappat lusten att skriva låtar. Efter skivorna "Limbo" och "Död stjärna", som var väldigt personliga och uttömmande, så kände jag att jag hade sagt allt som fanns att säga och inte hade något mer att tillföra. I nästan fem år hade jag total stiltje i hjärnan, säger sångaren och frontfiguren Per "Plura" Jonsson till Aftonbladet.

Förra skivan "Brott lönar sig alltid" blev en nödlösning, där bandet spelade in låtar som Plura skrivit åt andra artister.

"Tappade lusten"

– De senaste skivinspelningarna med bandet var inte så roliga. Stämningen i bandet var dålig, folk var missnöjda och mer intresserade av att titta på VM i fotboll än att spela in en skiva. Så jag tappade lusten och ville inte sätta mig i den situationen igen, säger Plura.

Tvivlade du på Eldkvarns framtid?

– Ja, det gjorde jag. Vi bråkade inte, men det fanns ett missnöje i orkestern som kändes ganska tungt.

Gillar Moneybrother

Men kärleken till musiken väcktes till liv –av musikaliska nykomlingarna Håkan Hellström och Moneybrother.

– Jag lyssnade sönder Moneybrothers första skiva totalt. Det finns en nerv i musiken som påminde mig om hur vi i Eldkvarn kunde vara när vi var yngre. Och plötsligt kände jag att "fan, det är ju så här musik kan vara, det är ju så här kul det kan kännas".

Alla är kanonnöjda

Plura själv är stolt som en tupp över att "Atlantis" skiljer sig från tidigare skivor med Eldkvarn.

– Äntligen har vi gjort en riktig skiva! Det här är första gången på evigheter som hela bandet verkligen är kanonnöjda med en platta, säger Plura och fortsätter:

– Jag mår fantastiskt bra just nu, jag älskar livet och jag älskar att leva. Jag älskar min fästmö och jag har det otroligt bra med barnen. Och faktum är att vi redan nu har börjat prata om att spela in en ny skiva.

Plura om...

Martin Söderström