Bossens start i natt

Aftonbladet på plats på turné- premiären i USA

Foto: AP ASBURY PARK PRESS
efterlängtad turnépremiär Med utsålda konserthallar i USA och Europa är Bossen på turné. Aftonbladets Per Bjurman är på plats på turnéstarten i Detroit och vittnar om en magisk stämning bland fansen. "De ska få se sin Springsteen och de vet att han alltid, oavsett upplägg, vinnlägger sig om att den som går och ser honom ska få vara med om något stort", säger han. Bilden är inte från det aktuella tillfället.
MUSIK

DETROIT

Sent i natt, svensk tid, började festen.

Bruce Springsteen inledde sin stora världsturné på våldsamt utsålda Fox Theatre i Detroit.

Aftonbladet var på plats i motorstaden och kan rapportera att stämningen var extatisk – trots att Bossen återigen bad sina fans att hålla käften.

Foto: AP
Fox Theatre i Detroit.

–Tom Joad–reglerna träder nu i kraft.

Med de orden öppnar en leende Bruce Springsteen den soloföreställning han nu ska åka ut i världen med.

Det betyder, som alla som såg just Tom Joad–showerna för tio år sedan, att fansen ska ”shut the fuck up”.

Akustisk spelning

Men det är inget som bekommer de förväntansfulla fans som tränger sig in på den bedårande vackra Fox Theatre i centrala Detroit.

Jo, de vet att han lämnat E Street Band hemma. De vet att han framför sina sånger i avskalade, intima versioner. De vet att de förväntas sitta stilla och verkligen lyssna den här gången.

Likafullt är de glada.

Uppspelta.

Laddade.

De ska få se ”sin” Springsteen och de vet att han alltid, oavsett upplägg, vinnlägger sig om att den som går och ser honom ska få vara med om något stort.

Utsålda konserter

Likadant ser det ut att bli överallt ”Bossen” kommer i vår.

Praktiskt taget alla konserthallar han besöker i Nordamerika och Europa är utsålda.

Och allra hetast är temperaturen som vanligt i Sverige, dit Springsteen i midsommar kommer för tionde gången sedan Skandinavien–premiären 1975.

Biljetterna till spelningarna på Scandinavium i Göteborg, 23 juni, och Hovet i Stockholm, tog i princip slut innan de hann börja säljas och av allt att döma blir det ännu en het Bruce–sommar.

21:a gången

För egen del var konserten i Detroit i natt den 21:a i ordningen med Springsteen.

Även jag var ivrig när jag passerade vändkorsen på den gamla teatern.

Jag tycker visserligen allra bäst om den feel good–Bruce vi får se när E Street Band är med, men minns även den intima solospelningen på Cirkus för drygt tio år sedan som magisk.

Gamla klassiker

Materialet från aktuella skivan ”Devils & dust” dominerar förstås den nya showen, men från genrepen i New Jersey i veckan rapporteras också om innerliga versioner av klassiker som ”Promised land”, ”Racing in the street”, ”Tougher than the rest” (på piano!), ”Reason to believe”, ”Used cars”, ”For you”, ”Waitin' on a sunny day”, ”Lost in the flood” och en av hardcore–fansen länge önskad ”Real world”.

Konserten i Detroit pågick ännu när dagens Aftonbladet gick i tryck.

Per Bjurman