”Vi ska lära USA hur rock spelas”

1 av 2 | Foto: PONTUS HÖÖK
MANDO DIAO i new york Självförtroendet sviker inte när Mando Diao spelar på New York-klubben Mercury Lounge. - Det är ju egentligen inte klokt att vi ska behöva vara förband, säger sångaren Gustaf Norén.
MUSIK

NEW YORK

Svenska rockband brukar vara lyckliga över att få komma till USA.

Med Mando Diao är det tvärtom.

- Det är amerikanerna som ska vara glada över att vi besöker dem, säger sångaren Gustaf Norén efter en svettig spelning i New York.

Borlängekvartetten befinner sig på en tre veckor lång USA-turné, bland annat som förband åt Danko Jones och danska The Ravonettes.

- Det är ju egentligen inte klokt att vi ska behöva värma upp åt såna band, säger Gustaf Norén i logen efter en urladdning på gamla klubben Mercury Lounge på södra Manhattan.

- Vi är ju så jävla mycket bättre.

Syftet med resan i västerled är att slå sig in på världens största marknad.

Tror jag.

"Det är vår plikt"

Men Mando Diao bara rycker på axlarna inför den sortens frågeställning.

- Det är bara patetiskt att läsa om alla svenska rockband som kommer hit och tror att de ska slå, fnyser andresångaren, Björn Dixgård.

- De enda man kan ha respekt för är de som verkligen gjort det. Björn Skifs, ABBA, Europe och Ace of Base. De kan snacka. Inga andra.

Ändå är ni här?

- Det är vår plikt att åka hit och visa amerikanerna hur rock ska spelas, tycker Gustaf.

- Det var härifrån rocken kom, men nu finns det inga rockband alls i USA. De vet inte hur man gör längre. Det ska vi lära dem.

Naturligtvis tror han att Mando Diao KAN slå, om det tydligen mycket hängivna skivbolaget bara ser till att satsa ordentligt.

- De gillar ju Beatles här, eller hur? Då borde de älska oss.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM