Stjärnornas vän dog av flodvågen

Millencolin ger inte upp trots all otur

MUSIK

Turnéledaren försvann, sångarens bror är spårlöst borta och i december tog tsunamin en nära vän.

Millencolin är tillbaka - framgångsrika, men sällsynt otursförföljda.

Foto: CHRISTER PHÖNER
sista chansen i kväll I kväll avslutar Millencolin - Erik Olsson, Fredrik Larzon och Mathias Färm - Europaturnén med en spelning på Arenan. Sedan väntar turnéer i USA och Australien för Örebropunkarna. På bilden saknas Nicola Sarcevics

Örebropunkarnas nya album "Kingwood" släpptes 30 mars. Samma dag begravdes metal-bandet Nasums frontman Mieszko Talarczyk, nära vän till medlemmarna i Millencolin och en av stadens mest betydelsefulla musikprofiler.

"Alla är chockade"

- Alla är fortfarande chockade, det går inte att förstå. Det känns så sjukt när man förlorar en ung kompis, säger Millencolins gitarrist Erik Olsson.

Dödsfallet har påverkat alla inblandade i Örebros musikscen.

- Han är en sådan otrolig förlust med allt han gjorde som producent och tekniker. En riktig talang.

Men Mieszkos död är inte den enda tragiska händelsen som kantat Millencolins karriär. Först försvann en turnéledare till bandet och sedan 2,5 år tillbaka är sångaren Nikola Sarcevics bror spårlöst borta.

- Nikola berörde mycket av den historien på soloplattan. Det som händer runt vårt band är väldigt konstigt, säger Erik Olsson.

Drar på lång turné

Nikolas personliga och lågmälda soloskiva blev en musikalisk vändpunkt för Millencolin. "Kingwood" har blivit en återgång till rötterna.

- För första gången låter musiken som vi ville att den skulle göra när vi startade bandet, säger Erik.

I kväll gör Millencolin sin sista svenska spelning innan sommaren. Nu väntar ett års turnerande med bland annat två svängar i Australien där de sedan länge har etablerat sig.

- Jag älskar det där landet och skulle kunna tänka mig att bo både i Australien och i Sverige i framtiden, säger Erik Olsson.

Joacim Persson