”Jag älskar att dricka skumpa”

Robyn om lyxlivet, skivsuccén – och hur nära det var att hon la av

Foto: URBAN ANDERSSON
BOSSAR ÖVER SIG SJÄLV Efter tio år i branschen har Robyn har gått från r’n’b-drottning till popdrottning med sin nya hyllade skiva. Nu står hon dessutom på egna ben som nybliven skivbolagsdirektris – och hon vet vad de stora skivbolagen har gjort fel. ”Tiden har hunnit i kapp dem. De har inte hängt med i utvecklingen med digital nedladdning som är musikens framtid”, säger hon.
MUSIK

Barnstjärnan har blivit vuxen.

Robyn är 25 år och miljonär.

Nu vågar hon prata om sina pengar, sex, motgångarna – och ett liv i lyx.

– Jag älskar att dricka champagne, äta ostron och köra snabba bilar.

Vår svenska r’n’b-drottning har vuxit upp och blivit vår okrönta popdrottning.

Den blonda frisyren och busiga uppsynen är kvar. Men trots klyschan är det så att Robyn nu står på egna ben.

Efter en USA-lansering som mer eller mindre floppade lösgjorde sig Robyn från alla krav och kontrakt.

Blott 25 men erfarenheter som få efter tio år i branschen har Robyn blivit en businesswoman – eller skivbolagsdirektris som hon själv uttrycker det.

Hur ser en typisk dag ut i ditt liv?

– Jag går upp vid sju och gör mycket promotion och intervjuer just nu. Sen blir det möten med mitt skivbolag och så tränar jag och planerar hur jag ska ta över världen (skratt).

Gillar kämpar

Är du sportintresserad?

– Jag gillar fotboll och kollar på stora evenemang som OS. Jag gillar idrottspersonligheter som kämpar. Favoriten är Ronaldinho.

Du är bortskämd med överlag lysande recensioner. Hur tacklar du motgångar?

– Jag får ju dåliga recensioner ibland också och det påverkar en alltid. Nu är jag inne i en bra fas och mår bättre än någonsin, men det är motgångarna man lär sig av och som definierar framgången.

När kände du motgångar senast?

– I samband med förra skivan. Då var jag inne i en period när jag kände att jag inte utvecklades och var inte motiverad. Jag funderade faktiskt på att sluta som artist. Det var en jobbig period som var viktig att ta sig ur och göra något positivt av.

Vad gjorde du?

– Jag bestämde mig för att starta ett eget skivbolag.

Vad har de stora skivbolagen misslyckats med?

– De har varit för bekväma. Tiden har hunnit i kapp dem. De har inte hängt med i utvecklingen med digital nedladdning som är musikens framtid.

”Har en lyxig sida”

Du hoppade av skolan efter nian, har du någon gång ångrat det?

– Ibland kan jag längta efter skolan igen men nu går det alldeles för bra. Jag hoppas att jag kan leva på musiken i framtiden men jag vet inte om jag har sån tur, även om oddsen är större nu.

”Konichiwa bitches” anspelar mycket på sex. Känns det som att du kan sjunga om mer vuxna ämnen nu?

– Jag har alltid sjungit om mitt sensuella liv. Det har alltid funnits erotiska spår på mina plattor men de har inte varit lika tydliga. Nu har jag inte tänkt ”Äntligen, jag är 25 och nu kan jag prata om snoppar i min musik!”

I videon ”Be mine!” spelar du olika roller. Vilken är mest lik dig?

– Jag har en lyxig sida och älskar att dricka champagne, äta ostron och jag tycker om snabba bilar. Men jag har också en sida där jag gillar att vara osminkad och okonstlad.

Trendsättare

Du har en ny stil på varje skiva. Följer du eller skapar du trender?

– Jag tror jag sätter trender. Jag vill att kläderna ska uttrycka en känsla som stolthet eller busighet. Dramatik är det mycket den här gången.

Vad tycker du om droger?

– Jag har alltid hållit mig i från droger och har faktiskt aldrig ens testat. I USA kände jag att nu är jag yngst, känner inte så många här så det är bäst att hålla sig nykter.

När var du full för första gången?

– När jag var 15. Jag söp som faan när jag var tonåring, precis när jag slog igenom. Alla de låtarna är skrivna på fyllan (skratt).

Kör miljöbil

När köpte du din första bil?

– När jag var 18, en BMW. Nu kör jag en Toyota Prius, en miljöbil. Jag har ett bilintresse, men inte av muttrarna och sånt.

Är du rik?

– Det skulle säkert finnas många som tycker jag är det och de som inte gör det.

”Lägger pengar på lyx”

Men enligt din senaste taxerade inkomst har du en förmögenhet på tre miljoner. Det är det inte så många 25-åringar som har.

– Nej, det är grymt. Jag lägger helst pengar på lyxkvalitet – resor, min lägenhet och så men jag är inte intresserad av inredning. Jag har bara en soffa och köksbord i hela lägenheten.

Robyn

Om Robyn själv får välja

Susanne Nylén

ARTIKELN HANDLAR OM