Väldigt utsålt när Reed intar Cirkus

Rockrebellen lockar fortfarande fansen

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
GAMMAL MAN KAN ÄN Trots att det var över 30 år sedan Lou Reed släppte sina största hits lockar han fortfarande horder med fans till sina konserter. I kväll spelar han inför ett väldigt utsålt Cirkus.
MUSIK

Han heter Lou.

Han gjorde solglasögon och läderjacka coolt.

Ikväll spelar han på Cirkus.

"Transformer" - klassiskt omslag och album från -72.

Året var 1972.

Efter att Lou Reed lämnat både Velvet Underground och Andy Warhol bakom sig satsade han på en solokarriär.

Den självbetitlade debuten lyckades inte göra något större avtryck på vare sig fans eller kritiker och killen med solbrillorna stod och stampade.

Klassisk skiva

Så när David Bowie lät glamrock-eran explodera som mest med sitt ”Ziggy Stardust”-projekt sträckte han ut en hjälpande hand till Lou Reed och erbjöd sig att producera en skiva åt honom.

Resultatet blev ”Transformer”, en skiva som mest hela tiden hamnar högt på listorna när världens rockkritiker ska lista 1900-talets viktigaste plattor.

Det räcker med att kasta ett getöga på omslaget för att fatta ungefär varför.

Reed sitter med gitarren i knät och ögonen kraftigt sminkade. Som en amerikansk rymdkusin till Bowies egen rockastronaut Ziggy Stardust kom Mick Rocks omslagsbild att definiera själva betydelsen av glamrock.

Sjunger om outsiders

Bowie och hans meste strängbändare Mick Ronson byggde ett dekadent och extravagant överljudstempel åt Reed att muttra sina historier om människor utanför samhället i.

Knarkare, transvestiter och New York-outsiders samsas alla i Reeds texter, samtidigt som melodierna är enkla och inbjudande.

Du kan säkert nynna ”Walk on the wild side” och ”Perfect day”.

”Satellite of love” spelade till och med U2 in för ett drygt decennium sedan.

Nämnda ”Perfect day” blev en superhit på nytt härom året där ett pärlband av världsartister turades om att sjunga en textrad var.

Gamla hits

Trots att några av hans största hits kom ut på skiva för över 30 år sedan lockar han fortfarande tonvis med fanatiska fans till sina konserter.

Biljetterna till spelningen på Cirkus är väldigt slut.

Martin Söderström