Blekinge rockar

Nostalgihårdrock möter blytung metall

Foto: ÖYVIND LUND
Candlemass kommer till Sweden Rock med Messiah i spetsen.
MUSIK

Årets festivalsommar går i hårdrockens tecken. Sweden Rock satsar som vanligt på hela spektrat, allt ifrån 1980-talets mest hårsprayade band till dagens tuffaste metall­akter.

Mest efterlängtat i år är förmodligen de återförenade sleazepionjärerna Mötley Crüe. Nikki Sixx, Tommy Lee, Vince Neil och Mick Mars har inte spelat i Sverige tillsammans sedan 1989 och det myt­omspunna skandalbandet verkar i form. Aftonbladets Per Bjurman gav turnépremiären i Florida tre plus och spådde att återföreningen kommer att bli ”det mest underhållande spektakel Blekinge sett”.

Men här finns mer klassiskt. Pålitliga band som Saxon, Dio och återförenade Accept kommer alla till Sölvesborg, liksom några av nostalgihårdrockens out­siders. Vad kan man till exempel vänta sig av kanadensiska Helix, och kommer tjejerna i Vixen i sina svarta nätsrumpor?

Spännande.

För de med smak för hårdare metall finns en hel del att se fram emot. Blytunga Candlemass återigen med sångaren Messiah, thrasharna Anthrax i sin originalsättning och Motörhead, som ställer upp sin legendariska ”Bomber”-dekor för första gången på en svensk scen.

SWEDEN ROCK

Joacim Persson