Tunga namn till Danmark

…men metallfansen lär bli besvikna

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Velvet Revolver släpper loss på Roskildefestivalen i sommar.
MUSIK

Roskilde sparar som vanligt inte på krutet. Och det finns ingen anledning. Med 1997 års rekord på 115 000 sålda biljetter lockar norra Europas största festival både trogna återvändare och nyfikna förstagångsbesökare.

Fantasterna pratar sig varma om den gemytliga och vänliga stämningen. Att området ofta slutar som en gigantisk brun ler­åker spelar mindre roll – är du på Roskilde bortser du oftast från den lilla petitessen.

I år presenterar arrangörerna en blandning av mjukt och hårt, rävar och nykomlingar, nordiska hopp och internationella jättar. Bredden imponerar. Amerikanska rockgäster som Velvet Revolver, Green Day och Foo Fighters samsas med mognare besök som Beach Boys-gurun Brian Wilson och det engelska unga jazzstjärnskottet Jamie Cullum.

Intresset kring Black Sabbath i originalsättning lär självklart bli stort. Och apropå återföreningar från Birmingham dyker 1980-talspopparna Duran Duran upp. Upplagt för nostalgichock för festivalens besökande 1970-talister.

På hiphop-sidan kompletteras Roskildes roliga bokning av Snoop med den hajpade The Game. Popälskarna får Bloc Party och Bright Eyes medan besökare med smak för elektronik kan gotta sig i förnäma Röyksopp och vansinnesblipparna Autechre.

Däremot ser det tunt ut med hårdare metall på musikfesten, och därmed går Roskilde mot strömmen. Hårdrockarna får trösta sig med ISIS, Haunted och Mastodon eller komplettera Danmarksbesöket med någon av de svenska festivalerna.

ROSKILDEFESTIVALEN

Joacim Persson