Är du redo?

1 av 3 | Foto: RICKARD NILSSON
MUSIK

Festivallivet kan vara skitigt, slitsamt – och alldeles, alldeles underbart. Men det gäller att vara förberedd.

Festivalentusiasten och författaren Christoffer Sorner har just lanserat boken ”Festival”.

Han har koll.

Vad är det som är så speciellt med festival?

–? Det är väldigt laglösa dagar, fast under ordnade former. Festivalen är ett mini­samhälle i samhället där det är and­ra regler och lagar som gäller. Man är där några dagar och behöver inte bry sig om arbete, räkningar och allt sånt där jobbigt. Man festar, har kul och lyssnar självklart på massor av musik, säger Christoffer Sorner.

Musik ja, hur viktigt är det på festival?

–? Man skulle inte åka på festival om det inte vore för en massa bra band, åtmin­stone inte jag. För mig är musiken jätte­viktig. Men det finns de som tycker att det är kul att bara slänga upp ett tält och strunta i banden.

Partaj och laglöshet. Ska man som förälder vara orolig för att släppa iväg sin dotter eller son på festival första gången?

–? Nej, verkligen inte. Polis, läkare och räddningspersonal vittnar om att det är mycket säkrare att vara på en festival än att gå ut en helg i en större stad. Där händer oftast mycket mer. Och om nu olyckan skulle vara framme, så är fördelen på festival att hjälpen redan finns på plats.

Hur ser den typiska besökaren ut?

–?Hur ser de inte ut (skratt)? Det som är skönt med festivaler är att alla kör sin stil. Men den typiska besökaren kanske har en spexig hatt eller mössa och ett par slitna armékängor och är lite allmänt småskitig. Och flagga måste man ha.

Vilken är den idealiska festivalmaten?

–? Nudlar är en klassiker. De är billiga och funkar bra som frukost. Annars är langos riktig festivalmat.

Har du något bra överlevnadstips inför festivalsäsongen?

–? Att spara lite på krutet. Många bränner ut sig redan första dagen och är sen lite sega och bakis resten av festivalen. Man ska tänka på att den håller på några dagar och bästa festkvällen brukar vara sista dagen.

Vilka festivaler åker du på i sommar?

–? Det blir bara Hultsfred. Jag börjar bli så gammal att jag inte pallar mer än en.

Christoffers bästa festivaltips

Joacim Persson