Trio med Uggla

Magnus Uggla, Lena Philipsson och Darin laddar för sommarturné

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson
– Darin är mer ett oprövat kort, men det känns som att han passar in bra, säger Magnus Uggla.
MUSIK

En schlagerprimadonna, en flick­idol med hysteriska fans och en häcklande pudel som spottat hits i snart 30 år.

I sommar drar Lena Philipsson, Darin och Magnus Uggla ut på gemensam sommarturné.

Du har kanske har sett affischen. En sommarklädd Lena Philipsson poserar lutad mot ett räcke. Hennes klänning pryds av en förväxt idol-pin, finurligt nog föreställande Darin.

Längst fram sitter en hund. Med rosa solglasögon och en gigantisk svart peruk.

– Jag tycker att affischen är fantastisk. Jag tror den var gjord som ett skämt från början och när jag såg den så sa jag ”den där ju skitbra”, säger Magnus Uggla.

Redan förra sommaren samarbetade han och Lena när de turnerade med Tältprojektet. Då var konceptet mer likt en krogshow och veteranerna gjorde till och med några nummer ihop. I sommar blir det mer regelrätta konserter.

– Från början var min tanke att göra en egen turné och göra enbart festivalspelningar, jag trodde det var så det gick till nu för tiden, men många verkar ha slagit igen, så det gick inte att bygga en hel turné så. Då kändes det roligare att vara några stycken i stället för att åka själv, säger Lena.

Lena visste att Uggla antagligen var på väg ut och tyckte det var en bra idé att åka tillsammans.

– Vi har ju liknande publik och gör båda svensk musik, så det kändes som det första alternativet, säger hon.

”Som att åka på skolresa”

Valet av den tredje artisten föll på Darin, en betydligt yngre artist som just avslutat sin allra första turné.

– Tar man med sig ytterligare en artist så ska den vara ett bra komplement och det tycker jag att Darin är, säger Lena.

– Darin är mer ett oprövat kort, men det känns som att han passar in bra i den här turnén, säger Uggla.

Själv ser Darin fram emot sommaren. Inte minst för att han ska uppträda med ett helt band och för att Uggla och Lena är två av hans favoritartister.

– Det ska bli jättekul att turnera med dem. De är coola och proffsiga, säger Darin.

Och visst är det rutinerade rävar han ger sig iväg med. Uggla och Lena kan prata länge och varmt om sina erfarenheter från förr. Allt ifrån 1990-talets jätte­arrangemang Badrock och Rocktåget till det mer intima folkparkslivet på 1980-talet.

– Sommarturnera är det bästa man kan göra. Det är som att åka på skolresa och bara festa och ha kul. Det finns ingenting som är roligare, säger Uggla.

Vad är höjdpunkten?

– Många tycker att det är jobbigt med de långa resorna, men jag tycker det bästa är att sitta i bussen och snacka, säger Uggla.

Har ni några roliga minnen från just

sommarturnerandet?

– På en turné hade jag fått en helt sjuk idé om att ha smurfarna som gästartister. Det var på den tiden smurf­hits var så populärt, så jag beställde ett gäng smurfdräkter som vi använde i showen. Crewet tyckte det var skitkul att gå ut på stan i de här dräkterna och kunde till exempel sitta utklädda i en bar och dricka, säger Uggla.

– Jag har ju inte sommarturnerat på väldigt länge, men det man minns bäst är nog de där härliga ljumma kvällarna. Det hoppas jag att det kan bli några den här gången också, säger Lena.

Uggla spinner vidare på sin galna smurfhistoria:

– Roligast blev det på en festival i Sundsvall eller Östersund, när de riktiga Smurfarna uppträdde samtidigt som vi. Mitt under deras framträdande kom våra smurfar in på deras scen! Du kan ju tänka dig deras min. Originalsmurfarna kan inte ha förstått någonting.

Jobbar på nytt material

Trions sommarturné har premiär i Helsingborg i början av juli. Sedan väntar ytterligare drygt 20 stopp för sällskapet, några av dem på landets festivaler.

– På gatufester och sånt blir det lite annorlunda eftersom det inte bara kommer publik som är där för oss. Det är otroligt roligt att spela på de där – bra arrangerat och roliga efterfester, säger Uggla.

Både Uggla och Lena jobbar på nytt material. Längst har Ph kommit. Tillsammans med låtskrivaren Orup filar hon på uppföljaren till förra årets ”Det gör ont en stund på natten men inget på dan”. I höst ska den ligga klar.

– Det blir lite som förra skivan, fast fler låtar. På förra plattan blev det så bråttom och vi hade en väldig tidspress så vi hann inte njuta av samarbetet, säger Lena.

Men först väntar turnén. Uggla känner sig i form efter Börsensuccén ”Best in show” och Darin har redan börjat sakna livet på vägarna.

Frågan är bara hur musikfesten ska se ut. Med knappt en och en halv månad till premiären har inte trion satt upp alla riktlinjerna för turnén. Lena är rent av lite orolig över att de inte har kommit i gång än.

– Jag längtar efter att få sätta i gång med repetitionerna och lösa alla frågetecken. Vi har ett hum om allt, men mycket är lite luddigt än så länge, säger hon.

”Darin kommer få största skriken”

Men det finns idéer. Darin ska ha med sig ett helt band, Uggla lovar en del udda låtar att dryga ut hitsen med och Lena tänker eventuellt avtäcka några helt nya låtar.

– Vi är ju tre artister som ska spela, men jag tycker inte att det ska bli för långt och utdraget. Det tycker jag blir tråkigt för publiken. Jag vill att det ska bli väldigt glatt och roligt hela vägen, säger Lena.

Darins vårturné har kantats av tonårskaos och skrikande tjejer. Är ni inte rädda att stjärnskottet ska stjäla showen?

– Det är alltid roligt med konkurrens, säger Uggla och skrattar. Men nej, jag är inte orolig.

Lena är inte lika säker.

– Hans publik är en sån som är i extas. Så funkar ju yngre fans, framför allt om det är tjejer. Då är det flickskrik och hela kaosbiten, det kan vi aldrig konkurrera med. Darin kommer garanterat att få de största skriken i sommar, säger hon.

Joacim Persson

ARTIKELN HANDLAR OM