Tillbaka på scen – men inte odödliga

Revanschsugna The Sounds har lärt sig en läxa

Foto: Thomas Johansson
Saknar svenska gig Helsingborgsbandet The Sounds är tillbaka. Och med nya skivan ”Dying to say this to you” lovar USA-älsklingarna att satsa på hemmaplan också. ”Vi har saknat som fan att spela i Sverige”, säger keyboardisten Jesper Anderberg.
MUSIK

Debutskivan tog USA med storm men stressade bandet till kollaps.

Nu är ett mognare The Sounds tillbaka.

– Någon gång måste man inse att man inte är odödlig, säger sångerskan Maja Ivarsson.

Debutalbumet ”Living in America” blev startskottet. På kort tid förvandlades ett lovande småstadsband till ett svenskt jättehopp som amerikanska musiker älskade att hajpa.

Men karriärkarusellen snurrade hysteriskt.

Sommaren 2003 tvingades The Sounds avbryta den pågående USA-turnén när sångerskan Maja Ivarsson kollapsade och sjukskrevs.

Bandet – en livlina

– Det är klart att man blev skraj. Men jag visste redan första gången jag brakade ihop att jag hade de andra i bandet som livlina. De är inte inte bara bandmedlemmar utan mina bästa vänner, säger sångerskan.

– Jag behövde några veckors vila – kunna skita i smink och högklackat.

The Sounds reste sig. Bet ihop. Turnerandet fortsatte men efterfrågan på bandet var så stor att de till slut var tvungna att sätta stopp. Glöden att göra de gamla låtarna var slut.

Sugna på revansch

– Vi har sagt nej till stora turnéer som man aldrig trodde man skulle tacka nej till. Vi hade säkert kunnat spela på debuten i fem år till, säger Maja.

Nu är The Sounds revanschsuget och har hela nya albumet ”Dying to say this to you” att plocka livelåtar ifrån. De har gjort ett par spelningar i Sverige, de första på två år, och ska fortsätta turnera hemma tills skivan släpps.

Sedan väntar USA igen. Men resan med debuten har lärt dem en läxa.

– Det finns i bakhuvudet att jag kan inte köra på som förut. Någon gång måste man inse att man inte är odödlig, säger Maja Ivarsson.

The Sounds tycker om...

Joacim Persson