Slynglarna har växt upp

Mando Diao lovar att sluta innan de blir för gamla

Mando Diao består av Björn Dixgård, sång och gitarr, Gustaf Norén, sång och gitarr, Carl-Johan Fogelklou, bas, Mats Björke, keyboard och Samuel Giers, trummor.
MUSIK

Mando Diao har växt upp.

Med tredje skivan är Borlänges rockslynglar snart för gamla för sin egen musik.

- Kommer det ett bra ungt band lägger jag mig ned på rygg, säger Gustaf Norén.

Gustaf.

Unga och kaxiga, på gränsen till odrägliga.

Ända sedan Mando Diao slog igenom med debutskivan "Bring "em in" för fyra år sedan har Borlängekvintetten knappast varit rädda för att säga vad de tycker.

Och att deklarera att de tycker ung rock och pop ska göras av unga.

-Det är skönt att alla inte är försiktiga, men det känns också skönt att lämna det där, säger Björn Dixgård, sång och gitarr.

Har fyllt 25

De har växt upp.

När Mando Diao i morgon släpper tredje albumet "Ode to ochrasy" har bandets två frontmän hunnit bli 25 år. Egentligen ingen ålder, men det kan vara början på slutet.

- Vi får se. Vi kommer säkert också att drabbas av sjukan när vi blir 32 år. Just nu känns det inte så, men det är svårt. Det händer något där, säger Björn.

Bandets andre frontman Gustaf Norén är mer konkret.

- Ja, jag är inte med då, säger han bestämt.

Helt utan tvekan.

Ser ni det så kortsiktigt?

- Vi kommer aldrig att sluta göra musik. Men Mando Diao är gjort för unga människor av unga människor. Och så måste det fortsätta att vara, säger Gustaf.

Vill ha nytt blod

Egentligen är attityden ett sätt att jämna ut en bransch som de tycker saknar nytt blod.

- Problemet är att det inte sajnas nya unga band om de inte heter Agnes. Vi gör vårt genom att snacka skit om de gamla, säger Gustaf och fortsätter:

- Sverige är så jävla speciellt med alla sina fucking Åmål. Det finns folk i landet som inte är verbala nog att skriva en bok, men inom musiken kan en 19-åring konkurrera ut en 35-åring. Med bara rå talang. Och jag lovar, kommer det ett bra ungt band lägger jag mig ned på rygg, säger Gustaf.

Mando Diao...

ROCKFAMILJEN NORÉN

Joacim Persson