Nu fortsätter kärleksfajten

MUSIK

Thomas Di Leva, 43, är tillbaka med ett nytt album.

Nu sjunger den nyskilde kärleksprofeten både om hur det känns att få hjärtat krossat- och hur man lagar det.

– Det gäller att våga förlåta, säger han.

Foto: lotte fernvall

Thomas Di Leva är lite trött i ögonen. Det är mycket som ska hinnas med före turnépremiären. Sonen Cosmo, 5, kräver sin tid, och helst vill Thomas Di Leva även hinna med att sitta länge vid en sjö och lyssna på skogen. Det får dock vänta till senare. Idag släpper han sitt nya album, ”Hoppets röst”, och snart följer en turné runt om i Sverige.

Hur går det till när du skriver dina låtar?

– Jag kan titta någon i ögonen och se den personens öde, att den varit utsatt eller varit med om övergrepp. ”Tysta tårar” handlar om kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Det är svårt för dem att prata om sina känslor, i stället ligger de i natten och gråter tysta tårar.

”Alla med om separation”

Du har nyligen skiljt dig och har nu delad vårdnad om din son. På vilket sätt har det påverkat musiken?

– Jag vill inte skriva enbart ur min egen synvinkel, det blir bara ältande. Mina texter handlar om universella saker. Vi har alla varit med om separationer eller haft någon nära vän som dött, även jag. Jag vill att mina texter ska vara mer som ”titta, det här har jag varit med om – känner du igen den känslan?”.

Skivan andas en del hjärte­smärta?

– Ja, det är mycket tragedi, krossade hjärtan och smärta i den här skivan. Och den handlar också om att våga fatta svåra beslut. Men mitt i mörkret gäller det att hitta nytt ljus. Därför blev skivan både sorglig och hoppfull.

”Man måste förlåta”

Hur gör du för att ”hitta nytt ljus” och bearbeta dina kriser?

– Jag mediterar. Vissa hatar, gråter och skäller. Kanske är det bra, för då kommer känslorna ut och rensar luften. Men man måste förlåta, annars är det förgäves. Ingen av oss går genom livet utan att bli trampad på, så är det för mig också. Det gör ont, men det är en del av växandet.

Förra året firade du tjugofem år som artist och nu släpper du ditt fjortonde album. Hur länge tror du att du kommer hålla på?

– Så länge det är nödvändigt. Jag är ensam i mitt slag i det svenska musiklivet och så länge kontakten finns mellan mig och publiken kommer jag att fortsätta.

Di Leva om...

Ur ”Att Vara Kärlek”

Tara Moshizi

ARTIKELN HANDLAR OM