Din musiksmak avslöjar vem du är

Ny undersökning: Hiphoppare har fler sexpartners än country-fans

Foto: AP
Hiphop och country Lil' Kim när hon släpptes ur finkan i somras och countrysångaren Buck Owens. Lyssnar du hellre på Kim har du troligtvis haft fler sexpartners, hävdar en ny brittisk undersökning.
MUSIK

Musiken du lyssnar på avslöjar vem du är. Det hävdar en ny brittisk undersökning.

Enligt den har hiphoppare fler sexpartners än countryfans.

Forskningen visar dessutom att 12,3 procent av operalyssnarna hade provat hallucinogena svampar.

Foto: AP
Ludde Lyssnar du gärna på Ludwig van Beethoven är det sannolikt att du tycker om vin - och kanske har provat hallucinogena svampar.

Psykologen Adrian North vid University of Leicester har ställt frågor till 2500 britter om deras musiksmak och levnadsförhållanden. Undersökningen visar att favoritmusiken säger mycket om människors personlighet och intressen.

Hiphopparna gillar inte återvinning - men sex

37,5 procent av hiphop-fansen och 28,7 procent av dem som gillar dansmusik har haft mer än en sexpartner under de senaste fem åren. Det kan jämföras med country-lyssnarna där siffran bara är 1,5 procent. Hiphopparna och dans-fansen var de grupper som är minst religiösa och som är mest tveksamma till återvinning.

De var dessutom mest benägna att bryta mot lagen. 56,9 procent av dans-gänget och 53,1 procent av hiphopparna erkände att de hade begått någon kriminell handling. Det kan jämföras med 17,9 procent av musikal-fansen. De hade också i högre grad provat droger.

Lite mer förvånande är kanske att även en fjärdedel av de som helst lyssnar på klassisk musik och opera har använt cannabis. 12,3 procent av opera-fansen hade dessutom provat hallucinogena svampar.

Opera-lyssnarna föredrar vin

Opera-gruppen tjänar mer pengar och är oftare över- eller medelklass. 6,8 procent hade en doktorstitel, vilket inte en enda av dem som lyssnar på populär list-musik kan skryta med. De som lyssnar på klassisk musik, opera och jazz lägger ned mer pengar på mat och föredrar att dricka vin.

– Det finns många stereotyper om vilka sorters människor som lyssnar på olika musikstilar som antingen är sanna eller inte (som att goter är deprimerade eller att fans av klassisk musik är överklass), förklarar Adrian North.

Syftet med studien har varit att utmana stereotyperna. Undersökningen ska publiceras i tidskriften "Psychology of Music”. Dr Norths nya projekt är att utöka studien till att omfatta 10 000 personer runt om i världen via sajten www.musicaltastetest.com.

Sandra Wejbro