Luuk, han leder Melodifestivalen

Skämtade: "Jag har betalat tv-licensen"

Foto: GusTAV MÅRTENSSON
I dag presenterades Melodifestivalens programledare. Och det blir rutinerade Kristian Luuk som håller i showen den här gången.
MUSIK

Idag avslöjade SVT att Kristian Luuk kommer leda Melodifestivalen nästa år. Aftonbladet.se:s reporter Teresa Tingbrand är på plats på presskonferensen på Radiohuset och rapporterar direkt.

– Jag vet inte så mycket om vilka som vunnit men jag är väldigt road av programmet, säger Kristian Luuk.

Kristian Luuk, 40, blev glatt överraskad över erbjudandet att axla Lena Philipssons mantel.

– Jag fick frågan för några veckor sedan och behövde bara tänka i sju sekunder. Det här är ett jobb man inte kan tacka nej till! Det är ju ett program som så många älskar och själv är jag ett stort fan, säger han till aftonbladet.se.

Att Kristian Luuk själv saknar erfarenhet av sång och dans, är inget som bekymrar honom.

– Det spelar ingen roll. Man kan vara entusiast ändå. Mina barn älskar Melodifestivalen men jag tror att jag älskar den mer än vad de gör.

Kristian Luuk berättar att han brukar titta på Melodifestivalen tillsammans med Killing-gänget.

- Vi brukar ladda upp med öl och chips och betta på vilken låt som vinner, säger han.

Enar generationer

Det har varit många spekulationer kring vilka som kommer leda Melodifestivalen i SVT nästa år. Bland annat har Filip Hammar, 31, och Fredrik Wikingsson, 33, nämnts som tänkbara programledare men de ska enligt uppgifter ha nobbat SVT:s drömbud på en miljon kronor.

- Vi kommer inte leda Melodifestivalen 2007, sade Filip Hammar i mitten av oktober till Aftonbladet.

Men idag är väntan på beskedet alltså över. För Kristian Luuk var det en självklarhet att tacka ja till erbjudandet.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Melodifestivalen är något som enar alla över generationsgränserna och därför var det viktigt och självklart för mig att ställa upp, säger han.

Fått Aftonbladets tv-pris

Luuks schlagerfavorit i Melodifestivalen uppges vara "Ska vi plocka körsbär i min trädgård" av Ann-Christine Bärnsten. Den kom på nionde plats 1975.

Kristian Luuk har med sin torra stil och galna humor blivit en av Sveriges mest populära programledare. Han har tilldelats Aftonbladets tv-pris som främste manlige tv-personlighet sex gånger.

Han är född i Hägersten 1966 och pluggade till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, där han också började jobba med studentradion.

Arbetet där ledde fram till radioprogrammet ”Hassan”, som gjorde honom till ett väl etablerat namn och programledarjobbet i radio ledde i sin tur till programledarjobb på ZTV med ”Knesset”.

Sedan följde nio framgångsrika år på TV4 med ”Sen kväll med Luuk” där Kristian bland andra intervjuade Madonna, Bruce Springsteen, Whitney Houston och kronprinsessan Victoria. Kristian har dessutom utsetts till Årets Bäst Klädde Man 1997 samt medverkat i Fredrik Lindströms film ”Känd från tv”.

Bildextra

Läs mer om Melodifestivalen:

Susanna Vidlund, Teresa Tingbrand