De tog över Sverige

Iron Maiden tillbaka i landet de älskar

Foto: Jerker Ivarsson
I Göteborg Bruce Dickinson på Ullevi förra året.
MUSIK

Fyra utsålda Sverigespelningar.

50000 skrikande fans.

Brittiska Iron Maiden har blivit svenskarnas största hårdrocksfavoriter.

Det här är historien om varför.

Göteborg den 9 juli 2005.

Ullevi glöder, trängs och svettas. Stans största arena har helt tagits över av 57000 lyriska fans och hårdrockstecknen krokar nästan fast i varandra.

Iron Maiden gör sin största Sverigespelning någonsin och inte ens de luttrade medlemmarna kan dölja entusiasmen från sommarkvällen.

-Det var helt galet i Göteborg. Som om hela stan hade tagits över av fansen. Det var lite som en fotbollsmatch - fast där alla höll på samma lag, säger basisten Steve Harris.

"Verkligen helt galet"

Nu står han och resten av det brittiska bandet inför en ny jättebragd. Ett drygt år efter Ullevikvällen ska Iron Maiden avverka fyra utsålda spelningar och möta 50000 svenska fans.

-Det är verkligen helt galet. Vi har alltid fungerat bra i Sverige, det måste vara något i ert vatten. Eller i ölen, säger Steve Harris.

Drygt 25 år tidigare kliver fem långhåriga Londonslynglar upp på scenen i Eriksdalshallen i Stockholm.

För första gången i Sverige.

Huvudbandet heter Kiss och den svenska pressen bryr sig inte ens om att nämna förbandet Iron Maiden i recensionerna.

Timmarna före konserten gör Aftonbladets Jan-Olov Andersson den första svenska intervjun med bandet.

Redan då visade sig den benhårda lojalitet till genren som kom att prägla Iron Maidens hela karriär:

-Nya trender kommer och går. Men växte man upp med hårdrock fortsätter man alltid att gilla den sortens musik, sa dåvarande sångaren Paul Di"Anno.

Iron Maidens premiärbesök blir starten på kärleksförhållandet till Sverige.

Bandet byter frontman till Bruce Dickinson och blir fanbärare i den nya vågen av brittisk hårdrock. Album som "Number of the beast" och "Seventh son of a seventh son" blir milstolpar i hårdrockshistorien och 1988, med "Can I play with madness", får Maiden sin första hit i Sverige.

Men i samband med britternas kommersiella genombrott börjar klassisk heavy metal tappa mark. I stället kliver glammigare rockband som Bon Jovi och Guns n" Roses fram på de större scenerna.

Dalade i popularitet

1992 gör Iron Maiden sin första Globenspelning, men arenan är halvfull.

Året därpå lämnar Bruce Dickinson bandet och ersätts av Blaze Bayley. Iron Maidens popularitet dalar och 1995 spelar de i Sverige - på Cirkus i Stockholm och Kåren i Göteborg.

På Iron Maidens skivbolag EMI sitter Anders Mannio, produktchef och mångårigt Maiden-fan som själv jobbat med bandet.

-De där kostymerna var kanske lite för små, men det gav ett sug efter bandet. Folk fick lite feeling för dem igen, säger han.

"Bruce vältajmad"

Och Bruce var inte klar med bandet.

När han sex år senare gjorde comeback blev det starten på Iron Maidens hittills största publikepok i Sverige.

- Bruces återkomst var vältajmad och definitivt en vitamininjektion, säger Anders Mannio. Vissa låtar som "Run to the hills" gick inte att köra live med Blaze, och de ville fansen höra. När Bruce kom tillbaka var det suget starkt.

Steve Harris har själv svårt att förklara Iron Maidens intima förhållande till svenskarna.

-Vi älskar Sverige och vi vet att Sverige älskar oss. Men vi har ingen aning om hur det har blivit så. Rörelsen är som en planta som har växt upp och blommar ut. Den enda förklaringen jag kan se är att musiken sprids via syskon, föräldrar lär sina barn - och alla går på konserterna, säger han.

Anders Mannio tror att Maidens starka fäste i Sverige till stor del kommer ur de trogna turnébesöken. Och att hans generation fans har blivit vuxna.

-Kulturen har varit hårdrocksvänlig i Sverige. Vi som var tonåringar på 80-talet läste Okej som skrev om hårdrock. Nu har vi växt upp, sitter på skivbolag och har råd att köpa skivor. Iron Maiden sitter i folksjälen, säger Anders Mannio.

Spelar nya låtar

Hårdrocksfesten på Ullevi förra sommaren baserades på Iron Maidens fyra första album. En nostalgisk hitkavalkad.

Den här gången bygger bandet konserterna på nya "A matter of life and death".

-Det här är en helt annan show. Vi är glada över att vi fick ut skivan i tid så att vi kan spela de nya låtarna. För jag tror att fansen verkligen behövde göra sin läxa med det här materialet, säger Steve Harris.

Han ler och fortsätter:

-Vi vet ju hur bra svenskarna är på engelska så det finns ingen ursäkt för att inte sjunga med i låtarna.

Gissningsvis behöver han inte oroa sig.

Maidens fem bästa

Mer om Iron Maiden

Joacim Persson

ARTIKELN HANDLAR OM