Stockholm får ABBA-museum

Beräknas öppna 2008

MUSIK

Världens första museum om popgruppen ABBA öppnar i Stockholm.

Alla fyra medlemmar i bandet har efter viss övertalning godkänt projektet.

Foto: AP
Abba efter segern i Brighton 1974.

Initiativtagare till projektet som presenterades på tisdagen är entreprenörerna Ewa Wigenheim-Westman och Ulf Westman.

– Det är roligt att någon känner sig manad att ta sig an vår musikaliska historia och dessutom göra den tillgänglig för alla. Vi känner stort förtroende för Ewa och Ulf och vi hoppas och tror att det skall bli ett kul och svängigt museum att besöka, säger Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Reuss i ett gemensamt uttalande.

Letar lokal

ABBA the Museum kommer att vara fullt av musik, originalkläder, historia, bilder, instrument och annat från gruppens storhetstid på 70- och 80-talen. Medlemmarna kommer att upplåta material till museet, men är i övrigt inte involverade.

Det första steget blir att hitta en lokal i centrala Stockholm på 3000-4000 kvadratmeter. Projektet har stöd av Stockholms Stad och Stockholm Visitors Board.

– Som Stockholmare har man saknat ett ABBA museum. Det här betyder oerhört mycket för marknadsföringen av Stockholm. ABBA är internationellt åtminstone lika känt som Nobel. Otroligt kul, sa finansborgarrådet Kristina Axén Olin på en presskonferens enligt tidningen Resumé.

Sandra Wejbro