Festivalkriget

Hultsfred dumpade Ema – nu startar arrangören musikfest samma datum

1 av 3 | Foto: Peter Kjellerås
Slaget om världsstjärnorna Hultsfred får konkurrens.
MUSIK

Ett festivalkrig har inletts.

Enligt vad Aftonbladet erfar startar konsertarrangörerna Ema Telstar och Luger en ny musikfestival i sommar – samtidigt som Hultsfred 2008.

– Jag är inte glad. Vi slåss ju om samma artister, säger Per Alexanderson, chef för Hultsfredsfestivalen.

Den nya festivalen kan bli ett små- eller storasyskon till förra sommarens succé Way Out West i Göteborg.

Enligt källor till Aftonbladet går den under arbetsnamnet Way Out East, och ska hålla till på universitetsområdet i Stockholm.

En världsstjärna ska redan vara inbokad – i största hemlighet.

Festivalen är planerad till samma helg som Hultsfredsfestivalen, den 12–14 juni.

Bryter uppgörelsen

Hultsfredschefen Per Alexanderson är besviken.

– Det har alltid funnits en tyst uppgörelse mellan svenska konsertarrangörer att man inte lägger festivaler samtidigt som någon annan. Nu bryter Ema Telstar och Luger mot den, säger han.

Enligt Per Alexanderson beror detta på att Rockparty, som arrangerar Hultsfredsfestivalen, sa upp sitt avtal med Ema Telstar i höstas, till förmån för ett samarbete med konsertarrangören AEG Live.

– Ema Telstar är sura, helt enkelt. De har alltid tyckt att det varit plågsamt att vi blev duktiga så snabbt. Nu vill de konkurrera ut oss.

Kan bli tufft

Han vet ännu inte vilka artister som konkurrenterna lyckats locka till sig, men tror att det kan bli tufft.

– Rockparty är en ideell förening, Ema Telstar och Luger tillhör det amerikanska bolaget Live Nation. Vi slåss mot en mediemogul. Men vi tänker inte ge upp.

Varken Ema Telstar-chefen Thomas Johansson eller Luger-chefen Ola Broquist vill bekräfta ryktena om den nya Stockholmsfestivalen, men den senare säger till Aftonbladet:

– Vi försöker alltid hitta på nya saker att göra, eller utveckla saker som vi redan gör. Det är ingen hemlighet att vi vill ha fler arrangemang på sommaren.

ARTIKELN HANDLAR OM