”Nu är det min tur”

Håkan Hellström vill erövra Sverige med nya plattan

1 av 3
”ALLSÅNG ÄR LARVIGT” Håkan Hellström är ute efter att charma svenska folket, men ändå betonar han att han tycker att ”Allsång på Skansen” är ett larvigt program.
MUSIK

”Allsång på Skansen” räckte inte. Håkan Hellström vill nå svennarna på riktigt.

– Nu är det väl min tur, säger han till tidningen Sonic i första intervjun om nya skivan.

Den 26 mars släpps Jocke Åhlund-producerade ”Försent för Edelweiss”. En skiva som delvis blev till i hippiebyn Trancoso i Brasilien.

I fyra månader reste Håkan Hellström, 33, runt med sambon Natalie och sonen Sigge.

Hade ’vissa hjälpmedel’

– Jag skrev rätt mycket i en hängmatta där vi bodde. Med vissa hjälpmedel, får jag väl lov att säga. Det finns mycket i Trancoso som hjälper till. Som får en att ... bli bättre. Det är en helt fantastisk miljö, säger Håkan Hellström i tidningen Sonic.

Samarbetet med Jocke Åhlund började med en singel som också gav namnet till albumet: ”Farväl till Edelweiss”.

Flaggar inte för Skansen

– Det gick väldigt smidigt. Jocke och jag har samma temperament. Båda är ute efter den första tagningen då allt fortfarande är färskt, säger Håkan Hellström.

Två år har gått sedan förra skivan ”Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått”.

Däremellan har de folkliga uppträdandena duggat tätt. Kronprinsessans födelsedag, turné med Sven-Bertil Taube och så ”Allsång på Skansen” – tre gånger.

– Jag står inte med någon flagga för Skansen. Det är ju ett larvigt program, så där. Men det är fortfarande bara ett tv-program. Det är konstigt att det ska symbolisera så mycket.

Ändå vill han nå ut till de riktiga ”svennarna” med nya albumet.

– De har aldrig riktigt velat ha mig. Men nu jävlar!

FAKTA

Håkan Hellström

Ålder: 33. Familj: Flickvännen Natalie och sonen Sigge. Bor: Tillbaka i Göteborg efter några år på Södermalm i Stockholm. Inkomst: 1 215 300 (tax år 2007).

”Försent för Edelweiss”

– Producerad av Håkan Hellström och Jocke Åhlund (Caesars och Teddybears).

– Inspelad med delvis helt nya musiker: trummisen Nino Keller (Caesars), gitarristen Mattias Bärjed (Soundtrack of our lives, ”Upp till kamp”–soundtracket) och pianisten David Nyström (spelat med Ulf Lundell, Thomas Di Leva, Lisa Miskovsky).