– Jag blev mobbad

Musik räddade skivaktuelle Eric Gadd

MUSIK

Musiken tog honom ur mobbningen.

– Jag misshandlades både fysiskt och psykiskt, säger singelaktuella Eric Gadd som nu föreläser för ungdomar om sina erfarenheter.

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
SJUNGER PÅ SVENSKA IGEN Eric Gadd har åkt runt till skolor för att berätta om hur han tog sig ur mobbningen. Till sommaren ger han ut en ny skiva – på svenska.

Efter mer än 20 år i branschen är Eric Gadd, 42, på många sätt tillbaka där han började.

Nya singeln är på svenska. Soundet är funkigare. Precis som det var en gång i tiden.

Sedan senaste plattan ”Eric Gadd” 2006 har han hunnit med en hel del.

– Förutom att skriva musik har jag jobbat med att hålla föredrag ute i skolor. Jag pratar om vad musiken har betytt, och om hur jag tog mig ur mobbningen när jag var liten, säger han.

Hade låtsasband

Som 10-åring flyttade Gotlandsfödda Eric till Vallentuna och en helt ny värld öppnade sig.

– Det var två år som jag blev ganska ordentligt mobbad. Både fysiskt och psykiskt, säger han.

Och det var på sätt och vis musiken som hjälpte honom ur smärtan.

– Jag började med att hitta på att jag var med i rockband.

Till slut hann lögnen ikapp honom.

– Jag fick helt enkelt bilda ett band, för folk undrade ju hur vi var. Och vi var rätt krattiga, ha ha.

Men den svåra tiden var över.

Vill bli stor igen

– När man är drabbad av mobbning är det viktigt att ha en grej – musik, måla eller skriva eller vad som helst som man uttrycker sig genom, säger Eric Gadd.

Nya plattan, helt på svenska, kommer den 11 juni. Det är mer än tio år sedan ”Do you believe in me” skakade soul-sverige och genombrottet blev ett faktum.

Och visst vill Eric Gadd bli lika stor igen.

– Det var en kick attse köerna ringla sig när det var konsert. Och jag vill naturligtvis nå ut till så många som möjligt, igen.

FAKTA

/Eric Gadd

Ålder: 42. Bor: Östermalm. Familj: Fru Cornelia Sojdelius och dottern Leonora, 1. Inkomst: 356 500 (tax 2007). Aktuell med: singeln ”Tvåhundratusen”, albumet kommer i juni.

Eric Gadd om ...

... ”Allsång på Skansen” och att våga vara folklig: ”Det verkar fortfarande finnas en spricka mellan folket och en artists integritet. Jag har faktiskt aldrig riktigt förstått det. Det var stentufft med Allsången och alla dessa välvilliga människor, jag hoppas att jag får vara med igen.”

... att sjunga på svenska igen: ”Jag har väl sagt någon gång att jag aldrig skulle skriva på svenska igen. Jag säger ofta så om olika grejer, och sen är det som en förbannelse‚ jag måste göra det. Jag sa till exempel en gång att jag aldrig skulle ha glockenspiel i min musik, ha ha.”

... att bli pappa: ”Det är omvälvande på många sätt. Leonora får mig också att jobba mer effektivt, jag har inte hur mycket tid som helst längre.”