HÅKAN ÄR SOMMAR

Till Hellström

TAR I FRÅN TÅRNA Håkans gör allt för att erövra sommaren med sin första utomhuskonsert i år och tar med publien på en seglats över ett böljande känslohav, skriver Aftonbladets recensent Håkan Steen.
MUSIK

HÄSSLEHOLM. Håkan Hellström rusar in och en bitterljuv kärleksbomb briserar, osande av soul.

Popsommaren kunde förstås inte ha börjat bättre.

Tusentals sollyckliga fans jublade åt Håkan.

Det finns inget Håkan och hans band älskar mer än det här, att kasta sig ut på sommarturné och hetta upp känslor bland unga människor som redan har dansat sig dammiga, druckit sig bubbliga och bränt sig röda i solen, lyckliga av att det för första gången verkligen är sommar och att skolan nästan är slut.

Massivt jubel

Festivalen Siesta firar i år sitt bästa program någonsin – kul, vaket och indiebrett – och är inne på sin andra kväll när Håkan och hans band kliver på till massivt jubel.

Och Håkan vill verkligen erövra sommaren redan på första försöket. Han kastar sig ut i en besjälad version av västkustmörka ”Tro och tvivel”, låter den slå rakt in i en sedvanligt kaosartad ”Ramlar” och tar oss sedan ut på en seglats över ett böljande känslohav.

Det är tro och tvivel hela tiden. Vi får berättelsen om när Håkan och Hurricane Gilbert försökte ta sig in på klubbar de var för unga för, som ett sätt att fly från alla problem, all osäkerhet, allt magont, bara för att komma in och inse att det livet bara fick de svåra känslorna att accelerera ytterligare.

Sjuder av samba

Sedan gör bandet – fortfarande det i Sverige som troligen är allra roligast att spela i – en extra sambasjudande version av ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

Det är jublande party i ”Klubbland” och ”Inte skyldig nån nåt”. Men det är när Håkan vågar bryta festen och få tyst på hela festivalstimmet med en lång, extrasoulig ”Kärlek är ett brev skickat tusen gånger” som konserten verkligen händer.

Eller när han i den uttänjda finalen ”Det är så jag säger det” väver in Eldkvarns ”Kärlekens tunga” bland Mercury Rev-stämningarna.

Håkan gjorde det här ännu lite bättre inomhus för en dryg månad sedan och festivalljud är festivalljud. Men vi har ändå att göra med en svårt drabbande show som kommer att växa vidare i sommar.

Därom råder, inte minsta tvivel.

FAKTA

HIT KOMMER HÅKAN

Kalmar 31/5, Helsingfors 11/6, Stockholm 13/6, Hultsfred 14/6, Kiruna 27/6, Borlänge 28/6, Arvika 3/7, Kristiansand 4/7, Sundsvall 5/7, Strömstad 11/7, Eskilstuna

12/7, Visby 15/7, Ljungby 17/7, Halmstad 18/7, Linköping 19/7, Malmö 20/7, Helsingborg 23/7, Mariehamn 24/7, Piteå 25/7, Karlskoga 1/8, Östersund 2/8, Mariestad 3/8, Göteborg 9/8

Här är alla låtarna

Tro och tvivel SRamlar

Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din

Brännö serenad

Kär i en ängel

Inte skyldig nån nåt

Mitt Gullbergs kaj paradis

Klubbland

Gårdakvarnar och skit

Känn ingen sorg för mig Göteborg

En midsommarnatts dröm

Kärlek är ett brev skickat tusen gånger

Extranummer:

Nu kan du få mig så lätt

För en lång lång tid

Kom igen Lena

Det är så jag säger det