”Jag ville ha tantsväng”

Därför gör Laakso-Markus solokarriär

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Tar en paus Markus Krunegård har tagit time-out från succébandet Laakso. ”Det känns inte som prio ett just nu,” säger han.
MUSIK

Efter fem år i gruppen Laakso gör Markus Krunegård, 29, nu succé som soloartist.

Och bandet tar en välbehövlig paus.

– Vi är ganska trötta på varandra, säger Markus.

Första singeln till nya skivan heter ”Jag är en vampyr”.

2007 var ett späckat år för Markus Krunegård. Med Laakso släppte han skivan ”Mother, Am I Good Looking” och gjorde därefter närmare 70 spelningar – på ett halvår.

Samtidigt lyckades han göra nysläppta albumet ”Markusevangeliet”. En platta som har fått recensenter över hela Sverige att gå upp i brygga av förtjusning.

– Det är roligt att folk gillar den men det var mycket tvivel bakom skivan. Det stora jobbet har varit att våga göra den och att våga skriva klart låtarna, säger Markus Krunegård.

”Jätteskönt”

Men soloprojektet har inte hela tiden varit ämnat för bara Markus.

– De andra i bandet ville inte göra det här, vilket ju var ganska praktiskt eftersom vi var och fortfarande är ganska trötta på varandra. Man känner varandra för bra, det är jätteskönt att ha en paus ifrån varandra. Laakso känns inte som prio ett just nu.

På nya skivan har Markus lämnat engelskan och börjat skriva på svenska. Ett beslut som har fått kritikerna att associera till både Håkan Hellström och Jakob Hellman.

– Jag ville att det skulle var svängigt. Laakso kan inte spela svängig musik, det blir väldigt rakt. Jag ville ha lite mer tantsväng.

FAKTA

Markus Krunegård om ...

... att vara programledare för ”P3 Live Session”:

– Det är en väldig utmaning att låta lugn fast man har ett uns av panik i sig hela tiden. Att vara trevlig är jättesvårt och kan vara väldigt äckligt också.

... erbjudandet att ställa upp med Laakso i svenska Melodifestivalen 2008:

– Jag är tacksam att vi inte ställde upp. Det var faktiskt när någon ringde från Aftonbladet som man insåg att vår ekvation, som var 90 procent kul och 10 procent jobb, inte riktigt stämde. Det är verkligen ett jippo, som nu kanske svällt lite för mycket.

... fascinationen för vampyrer:

– Jag tycker att vampyrer är en fin metafor för att någon kanske inte vill göra folk illa men måste för att överleva.

... sommarens turné med Lars Winnerbäck:

– Det känns roligt. Trots att Sverige är ganska litet så har man totalt olika publik, och det handlar inte bara om att hans är hundra gånger större. Det känns helt rätt och utmanande att testa någonting annat.

... titeln på skivan ”Markusevangeliet”:

– Det var faktiskt Annika Norlin som kom på den. Titeln känns både pretentiös och rolig.

Här spelar Markus i sommar

31 maj: Arvika. 12 juni: Hultsfredsfestivalen. 28 juni: Peace and love. 3 juli: Arvikafestivalen. 17 juli: Trästock. 23 juli: Visby. 25 juli: Kalmar. 26 juli: Malmö. 30 juli: Säter. 31 juli: Emmabodafestivalen. 1 augusti: Karlskoga. 2 augusti: Storsjöyran. 3 augusti: Sundsvall. 6 augusti: Karlskrona. 7 augusti: Halmstad. 8 augusti: Örebro. 9 augusti: Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM