Kid Rock bojkottar iTunes

"Artisterna får löjligt lite betalt"

MUSIK

Han förlorar skivköpare på det.

Men Kid Rock fortsätter ändå att bojkotta iTunes Store.

– Den del av pengarna som går till artisterna är löjligt liten, säger han.

Foto: AP.
Kid Rock vägrar att låta sin musik finnas på iTunes – och välkomnar illegal nedladdning.

ITunes Store är världens ledande försäljare av legal nedladdning.

Men Kid Rock är en av de få artister som vägrar att låta sin musik finnas till försäljning på sajten.

– Det är baserat på ett gammalt system. ITunes får pengarna, skivbolaget får pengarna – och inget ges till artisterna, säger han i en intervju med BBC News.

Hans senaste album toppade USA-listan – trots att den inte gick att köpa på iTunes.

– Vi känner alla till de gamla historierna om hur Otis Redding och Chuck Berry och alla de där blev lurade och aldrig fick ordentligt betalt. Så internet var en lysande möjlighet att radera ut det där gamla och för artister att behandlas rättvist, för konsumenten att få ett skäligare pris och för artisten att få skäligt betalt. Inget av detta har skett, säger Rock.

”Går inte att undvika”

Hans senaste singel finns dock tillgänglig på iTunes i Europa för att ”jag inte kan undvika det”, som Rock uttrycker saken. Även Rocks första album från 1990 går att köpa på sajten. Men anledningen till detta är att Kid Rock själv inte äger rättigheterna till det albumet, skriver BBC.

Kid Rock berättar att han blivit ombedd av sitt skivbolag att öppet ta ställning emot illegal nedladdning, med motiveringen att ”folk stjäl från oss – och då stjäl de även från dig”.

– Min reaktion var: ”Vänta nu, ni har stulit från oss artister i åratal, och nu vill ni att jag försvarar er?”. Jag bryr mig inte om folk laddar hem min musik olagligt. Jag vill bara att de får höra musiken så att jag får spela live, säger han.

”Stjäl allt annat också”

Kid Rock efterlyser dock en mer konsekvent linje från de som laddar ner musik illegalt.

– Jag bryr mig inte om de stjäl min musik, det är okej. Men jag tycker att de i så fall borde stjäla allting annat också. Om du behöver lite bensin till din bil, fyll bara tanken full och åk därifrån. Oljebolagen kommer inte att sakna den, säger han.

Kid Rock har sålt över 20 miljoner skivor – bara i USA.