SAGAN OM ROBYN

Historien om tjejen som alltid gått sin egen väg

En 16-årig Robyn har just gjort debut med succésingeln ”Do you really want me” 1995.
MUSIK

Först intog hon toppen av den brittiska singellistan. Sen frälste hon den amerikanska kritikerkåren.

Och nu väntar en turné med Madonna.

Sagan om vår svenska popdrottning Robyn har bara börjat.

I maj stod hon på scenen i David Lettermans tv-show. Antal tittare? Sisådär fem miljoner amerikaner.

Och när superstjärnan Madonna turnérar i Europa i höst väljer hon att ta med sig Robyn som förband.

– Vi har aldrig träffats, men jag antar att hon har lyssnat på mig och gillat det, sa Robyn i Aftonbladet i går.

Det är ingen tvekan om vem som är Sveriges just nu hetaste popexport.

Albumet ”Robyn”, som släpptes i Sverige redan 2005, nådde skivbutikerna på andra sidan Atlanten i april i år – och fick de amerikanska recensenterna att stämma upp i en hyllningskör.

Arbetar med Kleerup

”Sexigt utan att ge efter, konstnärligt utan att bli pretentiöst”, skrev The Rolling Stones Will Hermes och den prestigefyllda branschtidningen Billboards recensent Jill Menze konstaterar: ”Det går inte att tvivla på den svenska sångerskans popmusikaliska styrka”.

Albumet släpptes i England i fjol och i augusti intog Robyn toppen på den brittiska singellistan med ”With every heartbeat”, tillsammans med kollegan Andreas Kleerup.

– Det var mäktigt med Englandsettan. Särskilt när jag förstod att jag petade ner Timbaland från förstaplatsen, kommenterade Robyn i vintras i magasinet Elle.

Den amerikanske musikskribenten Chris Willman på den stora tidskriften Entertainment Weekly tror att det bara är en tidsfråga innan hon når samma listframgångar i USA.

Populär i gayvärlden

– Albumet har fått mycket uppmärksamhet. Jag har inte sett någon dålig eller ens blandad kritik och gayvärlden verkar älska henne. Jag är övertygad om att de stora massorna kommer snappa upp henne, säger Willman till Aftonbladet.

Entertainment Weekly har utnämnt Robyn till en av världens just nu tio mest spännande artister.

– I originalutkastet till min recension avslutade jag med: ”Hennes album är så bra att det får dig att undra om vi helt enkelt borde lämna över hela amerikanska topp 40-listan till svenskarna, om det här är vad de kan åstadkomma”, men det kom sen inte med i tidningen, berättar Chris Willman.

Historien om Robyn började 1992. Sångerskan Meja hörde då en 13-årig Robin Carlsson sjunga en egenskriven låt i en skolshow.

Tipsade Swartling

Meja tipsade talangscouten Peter Swartling och det dröjde inte länge innan kontrakt skrevs med skivbolagsjätten BMG.

Hitmaskinen Max Martin medverkade på debutalbumet ”Robyn is here” och 1997 tog sig singlarna ”Show me love” och ”Do you know what it takes” in på den amerikanska topp 10-listan.

Missnöjd med bristen på kontroll bytte Robyn skivbolag, men kände sig inte bekväm med hur de ville sälja in henne i USA.

– Jag kompromissade med i princip allting, berättar hon för Los Angeles Times.

2003 inledde Robyn ett samarbete med The Knifes Karin Dreijer Andersson och Olof Dreijer. Resultatet bev singeln ”Who’s that girl”. Bolaget var inte imponerat.

– Det tyckte bara att den var konstig, berättade Robyn på sin hemsida.

Tar kontroll

Hon bestämmer sig för att ta kontroll över sin karriär och köper loss sig själv från skivbolaget Jive records.

– Jag hamnade till slut i en situation där jag kände att jag censurerade mig själv, säger hon till Los Angeles Times.

24 år gammal startar Robyn skivbolagsetiketten Konichiwa Records och i dag sker allt på hennes villkor.

Huvudpersonen själv avslöjar att hon har börjat jobba på en ny platta.

– Jag jobbar med folk när jag kan, skriver lite. Men jag har inte riktigt hunnit komma in i studion, säger hon.

FAKTA

RÖSTER OM ROBYN

Andreas Kleerup, artist, låtskrivare och producent:

– Vi jobbade ihop första gången 2004, och vi håller kontakten nu även om hon är i USA. Vi har en bra relation. En jobbrelation och en kompisrelation. Hon är väldigt skärpt.

Will Hermes, musikrecensent på Rolling Stone:

– Jag tycker att Robyn är en av få artister sedan Madonna som lyckas balansera en tuggummipop-utstrålning med tillräckligt smarta tankar och självinsikt för att tilltala såväl snobbiga indierockare som popfans.

Petter Askergren, hip hop-artist och musiker:

– ”Det gör ont ibland” som är med på hennes ”My truth”-skiva är den bästa låten vi har gjort tillsammans. Det bara sprutar idéer ur huvudet på henne och hon är jäkligt duktig på att sätta melodier. Hon har en jävligt skön attityd.

Chris Willman, musikrecensent på Entertainment Weekly:

– Det bästa som har släppts under hela året här i USA. Det är den ena briljanta poplåten efter den andra, och en fullständigt äkta personlighet.

Peter Swartling, talangscout och musikproducent:

– Sångerskan Meja hade hört Robyn sjunga och tjatade på mig att jag var tvungen att träffa henne. In kom en liten 13-årig flicka och sjöng så hon blåste mig av stolen. Det var bara ”okej, var ska vi skriva på kontraktet?”. Hon är en av få aktiva svenska stjärnor som håller internationell standard och hon har potential att bli hur stor som helst.

Klas Åhlund, gitarrist i Teddybears Sthlm, låtskrivare och producent:

– Hon har en passion för det hon gör. Hon framför texter så att man själv känner det hon sjunger om. Vi har experimenterat mycket tillsammans och det är ändå ganska ovanligt i många kretsar, de flesta letar någon form men det gör inte hon. Det har inte varit helt enkelt att genrebestämma det hon gjort på sistone och när något är eget och bra så funkar det över landsgränser.

Namn: Robin Miriam Carlsson. Ålder: 29, född 12 juni 1979. Slog igenom: 1995 med singeln ”Do you really want me”. Debutalbumet ”Robyn is here” har sålt i över två miljoner exemplar. Familj: Mamma, pappa, två yngre syskon och pojkvännen Olof Inger, 29. Bor: Lägenhet i Stockholm och hus i Gnesta. Kör: Toyota Prius 2004. Inkomst: 417 579 kronor, förmögenhet 3 265 609 kronor (tax. år 2007). Aktuell: Arvikafestivalen den 3 juli. Är i höst förband till Madonna.

ARTIKELN HANDLAR OM