Jag har fått mycket skit

Lykke Li om vägen mot genombrottet

1 av 2
Trots att karriären är i full gång är Lykke Li inte helt nöjd. ”Jag jobbar ständigt med mig själv, att inte ha så höga krav och kunna njuta”.
MUSIK

London. Knappt 20 år gammal blev Lykke Li deprimerad – för att hon inte slagit i genom ännu.

Nu gör hon succé både i USA och England.

– Men det har varit en ensam vandring, säger hon.

Det började som en hype.

Men 22-åriga Lykke Li har aldrig tagit den på allvar.

– Snack är bara snack. Det började väl på bloggar först men internetvärlden kan krascha i morgon och då är jag tillbaka på ruta ett, säger Lykke Li när Aftonbladet träffar henne i London.

Men när hon senare på kvällen står på scenen på ett utsålt gig på Institute of Contemporary Art är det ändå bara att konstatera att något har börjar hända. Lykke Li har redan haft uppslag i The Times, hon turnerar i USA och England och debutskivan hyllas av kritikerna.

”Jag har bara väntat”

– För andra känns det som att det gått snabbt men jag har stått på utsidan och bara väntat på att något ska släppa. Jag tycker att det tagit lång tid.

Drömmarna om att bli en stjärna hade hon redan som liten. Men till skillnad från många andra barn släppte hon aldrig den drömmen. Det jobbiga var bara att, som Lykke Li beskriver det, behöva ta alla de där ”skitjobben” i väntan på genombrottet.

– Att ha en så stark dröm redan som liten gör att hela vardagslivet blir jävligt jobbigt. Jag kände att livet var över innan jag var 21. Jag tänkte bara fuck det blev ingenting.

– Vändpunkten blev när jag äntligen fick spela in låtar. Men jag är inte där än. Jag vet inte ens om jag slagit igenom.

Plattan ”Youth Novels” släpptes i januari på Lykke Lis eget skivbolag. Och hon lyckades övertala Björn Yttling från framgångsrika Peter, Bjorn and John att producera den.

– Sweet talk. Jag ringde upp honom så kom jag förbi studion och vi hängde lite. Jag ville att det skulle bli smutsigt, skitigt och bra. Göra något annat än all äcklig musik som finns överallt.

Det visade sig vara ett lyckat koncept.

Men även om hyllningskören ljuder allt högre – senast på Hultsfred – är Lykke Li sin egen värsta kritiker.

Värdelöst geni

– Oh ja, jag gråter mig själv till söms. I bland tycker jag att jag är helt värdelös och i bland ett geni. Å andra sidan verkar det som att de flesta stora artister har den ådran i sig.

Hon tar en klunk kaffe och rättar till den skrynkliga vita skjortan.

– Jag har fått ta mycket skit. Antingen förstår man mig eller så gör man det inte. Jag har försökt starta band men det har inte gått. Det har varit en ensam vandring.

Nästa steg? Att börja njuta av framgången.

– Nu är jag i en bubbla men det här kommer gå över till någonting lugnare och då är det dags att stanna upp och känna vem jag är och hur jag mår. Då kan jag börja skriva musik igen.

FAKTA

LYKKE LI OM...

... hårknuten som blev hennes signum

– Det är ett skämt att det blivit så! Jag hade kort hår bara och visste inte vad jag skulle göra med det en dag. Så jag satte upp det i en knut och tyckte det var fint. Sen vet jag inte vad som hände.

... att bli utbuad i New York

– Jag var på ett hiphop-ställe för ett par år sedan och det var fel tillfälle och tidpunkt. Folk var inte redo för min stil så jag blev utbuad och det är det bästa som har hänt mig. Jag höll på att spy efteråt men dagen efter kände jag mig starkare. Jag hade gått igenom det värsta som kan hända. Det var fantastiskt.

... alla Li just nu: Lykke Li, Miss Li och Jonna Lee

– Jag bryr mig inte. Jag heter så det vore ju konstigt om jag ändrar mitt namn bara för att det råkar vara några andra som heter så. Men det är Sverige så det spelar ingen roll för mig.

... sina sorgsna låttexter

– Jag kan inte skriva på något annat sätt, det är vad jag känner och jag har ändå gjort något av det. Och jag måste uppleva det tio gånger starkare än andra för att förklara hur det känns så de kan känna igen sig. Jag är cinematisk. För mig kan livet ofta vara en stor besvikelse hur bra jag än är. Jag är alltid sökande och hjärtekrossad oavsett läget.

...samarbetet med Björn Yttling

– Vi hade våra duster när han rusade ut ur studion. Men i bland söp vi oss också fulla och ramlade av stolarna. Vi hade jättekul. Han har fungerat som en mentor och jag tror att han tycker det är lite kul också att jobba med mig som då var ett oskrivet blad.

Det nya svenska musikundret

Namn: Lykke Li Timotei Zachrisson.

Ålder: 22.

Bor: Mellan kontinenter. Är ständigt på turné och har inget hem.

Yrke: Estradör.

Familj: Singel. Mamma Kärsti Stiege (Tant Strul) och Johan Zachrisson (Dag Vag), syster Zara Lo, 26, och bror Zacharias, 19.

Inkomst: – Det är faan inte mycket. Det kostar att turnera så jag tjänar inga pengar just nu. Jag går back hela tiden.

Aktuell: Gör festivalspelningar i sommar, bland annat på Roskildefestivalen.