The Ark vill sluta släppa skivor

Bandet ute efter nya sätt att sprida sin musik

Foto: Robert Henriksson
Nya tider The Ark överväger att överge det föråldrade cd-formatet nästa gång de ska släppa ny platta.
MUSIK

The Ark kan ha släppt sin sista skiva.

På cd, vill säga.

– Bandet funderar på andra lösningar, säger agenten Jon Gray.

Med fjolårets ”Prayer for the weekend” sålde The Ark platina. Men där tar det kanske slut.

– Bandet har diskuterat framtiden och konstaterat att vi lever i speciella tider. Vad är en ny platta? Är det överhuvud taget något med plast och hål i? Det vet man inte längre, säger The Arks agent Jon Gray.

Att skivköpandet drastiskt minskar, medan piratkopieringen ökar, är en verklighet som hela musikbranschen tvingas hantera.

Singlar på hemsidan

Enligt Jon Gray kan Marit Bergman vara en lösning på spåren.

I stället för att ge ut ett fullängdsalbum släpper den svenska popdrottningen en singel i månaden på sin hemsida – en låt som enbart de som löst en prenumeration kan lyssna på.

– Det går väldigt, väldigt fort nu. Skivbutiker slår igen hela tiden. Marit har ju inte ens gett ut de nya spåren på plast. Det är kanske lösningen, säger Gray.

Hur det än blir kommer nästa The Ark-skiva dröja.

Det blir två spelningar i sommar, på Gatufestivalen i Sundsvall och under finska Ruisrock, sen tar bandet time out.

Egna projekt

Frontmannen Ola Salo är upptagen med ”Jesus Christ Superstar” i Malmö. Det samma gäller för basisten Lars Ljungberg, som spelar i musikalens orkester.

Gitarristen Mikael Jepson ägnar sig åt sin textilkonst, medan trummisen Sylvester Schlegel släpper ny platta med soloprojektet The Guild. Även övriga i gruppen är, enligt Gray, upptagna med egna projekt.

Finns inte risken att bandet upplöses?

– Nej, vi har redan börjat fundera på vad vi ska göra 2009. Ett scenario är att släppa en ny platta och sedan turnera, säger Gray.

FAKTA

De har hittat nya alternativ

Radiohead

Lade ut skivan ”In rainbows” (2007) på nätet innan de släppte den i butik. Fansen fick själva bestämma hur mycket de ville betala för att ladda ner den –från 0 kronor och uppåt.

Coldplay

Lät fansen ladda ner singeln ”Violet hill” från nya skivan ”Viva la vida or death and all his friends” (2008) helt gratis på sin hemsida under en vecka.

Prince

Gav bort sin senaste skiva ”Planet earth” (2007) helt gratis – genom att skicka ut tre miljoner exemplar av den med brittiska tidningen Mail On Sunday.

ARTIKELN HANDLAR OM