Sista turnén med bandet

”Det kanske blir så jobbigt att man skiter i efterfesten och bara drar”

1 av 6 | Foto: Foto: Magnus Sandberg
på plats ”Debaser Medis i Stockholm är det perfekta stället för en avskedsspelning”, säger Nicke Andersson, till höger om Anders ”Boba” Lindström. ”Det går in 800 personer. En blandning av stor och liten klubb.”
MUSIK

Två dagar – fyra spelningar.

Aftonbladet kan avslöja att Hellacopters sätter punkt för karriären med en stor finalhelg på Debaser Medis i Stockholm.

– Men det blir ingen pyro. Vi är för fan inte E-Type, säger Nicke Andersson.

En 14 år lång saga lider mot sitt slut. Om två och en halv månad, den 27 oktober, finns inte Hellacopters mer.

Då har bandet gjort sin sista turnévända i Sverige, med en maffig avslutning på Debaser Medis i Stockholm.

Under två helgdagar ska de genomföra fyra spelningar, varav den första är något så ovanligt som en frukostshow – för nära och kära.

– Syftet med att gigga så tidigt är att vi då kan streama avskedet till våra fans i Australien och Japan. Men eftersom det lär bli svårt att få vanligt folk att gå man ur huse till klockan elva på morgonen så bjuder vi in våra polare i stället, säger pianisten Anders ”Boba” Lindström, 39.

”Pratat om silltallrik”

Sångaren och gitarristen Nicke Andersson, 36, flinar:

– Det har pratats om silltallrik och groggbuffé, men jag vet inte. Något som liknar Finlandsbåten ska vi i alla fall få till.

Hellacopters, som chockade musik-Sverige när de för knappt ett år sedan meddelade att de lägger ner, har i sommar värmt upp inför avskedet med ett tiotal festivalspelningar runt om i landet.

De har överlag fått höga betyg men en del recensenter har tyckt att något saknats, vilket upprör Nicke Andersson:

– De verkar chockade över att det inte varit mer spektakel på scenen – något som jag ställer mig helt oförstående till. Skulle vi plötsligt ha bomber och fyrverkerier som E-Type, bara för att det här är det sista vi gör?

Medlemmarna är överens om att Hellacopters inte bör ta ut svängarna mer än musikaliskt.

Fick åka golfbil

Det blir bara pannkaka.

– Som när vi skulle landa med helikopter intill publiken på Where The Action Is och polisen plötsligt styrde om oss till utkanten av festivalområdet. Vi fick åka golfbil till scenen – och ingen jävel fattade att det var vi som cirkulerat där uppe, säger Anders ”Boba” Lindström.

På den spelningen hoppade exmedlemmen Dregen in på några låtar. Kommer han att vara med i höst?

– Han är välkommen, om han inte är ute med Backyard Babies då. Det har varit asroligt att ha med honom i sommar – även om han har en annan dygnsrytm än vi och gärna stannar uppe lite längre.

Med de allra sista turnédatumen spikade, börjar ni bli vemodiga?

– Nej inte än, just nu är allt som vanligt. Men efter sista spelningen kommer det nog att kännas skumt. Det kanske blir så jobbigt att man skiter i efterfesten och bara drar, säger Nicke Andersson.

FAKTA

Här är hellacopters avskedsturné

(9–11/10 Finland)

12/10 Umeå, Folkets Hus

14/10 Lund, Mejeriet

15/10 Göteborg, Trädgården

(16/10 Norge)

17/10 Karlstad, Nöjesfabriken

18/10 Borlänge, Cozmoz

21/10 Linköping, Platens Bar

22/10 Halmstad, B&B

23/10 Huskvarna, Folkets Park

25/10 Stockholm, Debaser Medis

(Morgonspelning med gästlista + kvällsspelning)

26/10 Stockholm, Debaser Medis (Matinéspelning för alla åldrar + kvällsspelning).

Avslutar med två finaldagar på debaser I stockholm

Bildades: I Stockholm 1994. Medlemmar: Nicke Andersson (sång och gitarr), Kenny Håkansson (bas) och Robban Eriksson (trummor) har varit med sedan start. Anders ”Boba” Lindström (piano) blev medlem 1997 och Robert ”Strängen” Dahlqvist (gitarr) ersatte Andreas ”Dregen” Svensson (gitarr) efter dennes avhopp 1998. Album: Har givit ut sju fullängdsalbum, tre samlingar, tre minialbum och tre splitalbum. Turnéer: Har under sina 14 år ihop turnerat i Europa, USA, Asien och Australien. Aktuella: I höst gör de sin allra sista turné, med två finaldagar på Debaser Medis i Stockholm. Den 13 oktober 2007 meddelade bandet att de efter skiva och turné 2008 splittras.

Hellacopters om...

...samarbetet med Amir Chamdin, som gjort videon till nya singeln ”Darling darling”:

– Han brukar göra bra grejer, det är alltid kul att jobba med honom. Men det blir aldrig som man tänkt sig.

– Nya videon är svinbra. Han har gått på det gamla ”Skönheten & Odjuret”-temat. Det är King Kong, spänning – och för första gången har vi en känd skådespelerska, Tuva Novotny, i huvudrollen. (Boba)

...den kommande dokumentären:

– Det är Amir, Johan Bååth och Jim Heneghan, som gjorde ”Goodnight Cleveland”, som har lite idéer. Något ska det väl bli men vi kan inte säga så mycket, eftersom vi bara är involverade indirekt. (Nicke)

...vad de ska göra efter avslutet:

– Strängen har Thunder Express, Robban sitt band Tramp och Kenny skriver en massa låtar, så han kommer säkert också att hitta på något. Hos mig går det på högvarv som vanligt, jag och Boba har till exempel redan varit i en studio ihop. (Nicke)

– Jag släpper en skiva med Sulo (sångare i Diamond Dogs reds. anm.) i november, under namnet ”Bitter Twins”. Vi kommer förhoppningsvis att spela en del, jag kanske ringer in Nicke. (Boba)

ARTIKELN HANDLAR OM