Nu är vi kommunister!

Little Steven skriver krönikor – exklusivt för Aftonbladet

Foto: Foto: AP
TV-POLITIK Källan till den ekonomiska turbulens som pågår just nu kan ha haft sitt ursprung i tv-debatterna mellan John F Kennedy och Richard Nixon 1960, spekulerar Little Steven.
MUSIK
Steven van Zandt.

Vilken knäpp vecka i Amerika.

Jag vet att ni är ett alldeles för hövligt folk för att säga det, men efter år av amerikanska högerpolitiska galningar som trodde att det var smart att anklaga er (och hela Europa) för att vara ”socialistiska” – ni vet, som i att ”bry sig mer om människor än ekonomiska vinster” – så ser vi nu resultatet av en kapitalism som har sprungit amok.

Vår ekonomi har blivit förstörd och vår regering har tagit över tre av våra största finansiella institutioner, vilket betyder att vi har skippat socialismen och gått rakt från kapitalism till kommunism. Så varsågod och säg det: ”vad var det jag sa!”

Vi pratar indirekt om upphovsmakarna till den här galenskapen i veckans ”Underground garage”, när vi utforskar tre tillfällen under 1960 då det mesta vände.

Vi undrar om Nixon/Kennedy-debatterna var ursprunget till ”tv-politik” och den manipulation av de stora massorna som följde. Sedan snackar vi om när 50-talets största barnshow, ”Howdy Doody”, ställdes in två dagar före tv-debatten – och därmedblev symbolen för slutet av oskuldens tid.

Och slutligen, den ofattbara starten av ”the swinging 60:s”-explosionen som tog fart på en b-sida av en okänd r’n’b-sångerska.

Och ja, det blev starten för många bra saker (den sexuella revolutionen, rock’n’rollens renässans, medvetenhetens födelse). Men det kan också ha planterat de arrogansens frön som ledde till veckans händelser.

Vår ”coolaste låten i världen” den här veckan kommer från den fantastiska nya Halloween-samlingen, ”Halloween a go-go”. En låt som förbereder er för ”Garage Rocks” högtidsfavorit.

Det är, objektivt talat, en liten kupp eftersom den här artisten inte skänker låtar till vilken samling som helst.

Jag säger inget mer. Lyssna på den här veckans ”Underground Garage”, där allt kommer att avslöjas!

FAKTA

”Little Steven’s Underground garage” sänds fredagar 18-20 på 95, 3 Rocket FM i Stockholm, samt lördagar kl.10-12 på 95,2 Radio Nostalgi i Göteborg.

Stevie